Ju längre söder ut på Öland du färdas, desto mer vidunderliga blir vidderna. Stanna upp och låt dig imponeras av den södra udden, där land möter oändligt hav. Från landborgskanten som löper längs med ön, har du en vidunderlig utsikt över Kalmarsund. Det karga alvaret som är en del av Unescos världsarv, är en intressant utgångspunkt för vidsträckta promenader. Är det tvärtom susande talltoppar och mossklädda tuvor som lockar just dig? Bödaskogarna i norr fascinerar många och här samsas vandringsleder med gamla traktorvägar. Den vidsträckta Bödabukten med kritvit sand och turkosskimrande hav är vackert så det förslår.

Cykla Gillberga
Cykla på Öland

Runt om på ön finns fantastiska cykelleder med rutter som passar alla cyklister

Läs mer
Vandra på alvaret, Möckelmossen
Vandra på Öland

Här finns fantastiska vandringsleder med olika längd, underlag och upplevelser.

Läs mer
Fågelskådning vid Hornsjön
Naturreservat

Det är ett privilegium att vi får ta del av den växlande och sköra naturen på Öland!

Läs mer

Evenemangtstips

Följ med på guidade turer och utflykter.

 

Vandra Mörbylångaleden
Vandra på alvaret, Möckelmossen

Världsarvet, södra Ölands odlingslandskap

Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Detta område upptogs år 2000 på Unescos lista över världsarv. Anledningen är att Södra Ölands odlingslandskap i grunden är annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

Läs mer om och upplev världsarvet på Öland.

Tio Öländska Utflyktspärlor

Vad gör en utflykt riktigt lyckad? Oavsett vad just du vill göra helst av allt, kan vi lova att utflykterna vi tipsar om ger minnen för livet.

Utflykter & Guidningar

Följ med på tur och upptäck sällsynta växter, fåglar som gömmer sig eller lär dig mer om stora alvaret!

 

Älska Öland Varsamt

Det är ett privilegium att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.

Ansvarsfullt & omtänksamt

Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk. Läs bekräftad information om coronaviruset (COVID -19) hos Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Kalmar.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vistelse hos oss på Öland! 

Besök våra sociala kanaler för mer inspiration

Låt dig inspireras på facebook och instagram och glöm inte att använda #thisisöland så delar vi med oss av underbara ögonblick från Öland!