Borgholm
02 Jun 2021
Tio Utflyktspärlor

Borgholm, mellersta Öland

Vad gör en utflykt riktigt lyckad? Känner du dig kanske ibland lite stressad över att semestern känns kort och man vill hinna med så mycket som möjligt? Dessutom ska alla i semestersällskapet känna sig nöjda. En ekvation som inte alltid är enkel att lösa ut. Oavsett vad just du vill göra helst av allt, kan vi lova att utflykterna vi tipsar om ger minnen för livet.

Hotell Borgholm Restaurang
Cykla i Borgholm

Borgholm

En utflykt i Borgholm erbjuder både stad, skog, alvar, slott och hav. Starta din tur längs Strandvägen vid kallbadhuset intill hamnen. Här passerar du badortstidens pampiga villor innan vägen fortsätter inne i Slottsskogen längs med kusten. Intill Strandvägen finns Borgholms fyr och bombkratern från andra världskriget. Följ skyltningen upp mot Kaffetorpet och Solliden. Slottsparken har öppet för besökare maj-september. Turen går sedan vidare via alvaret fram till Borgholms slott. Passa på att speja ut över Kalmarsund härifrån. Slottet är öppet för besökare från april till september. Återvänd sedan till Borgholm via Garderobstrappan och genom Slottsskogen.

Stadens utbud av nischade och personliga butiker tillsammans med mysiga caféer och högklassiga restauranger gör att Borgholm är välbesökt under stora delar av året. Hamnen är lättillgänglig med flera kajer och här är båtplatserna välfyllda sommartid. Det finns flera badplatser centralt, som Kapelludden och Sjöstugan. Kallbadhuset i hamnen har öppet sommartid och badhuset vid Kapelludden har öppet året runt.

Borgholms historia som populär bad- och kurort startade redan 1864. Det var den öländska luften som ansågs speciellt välgörande. Gäster strömmade till från hela Sverige, ofta via någon av båtarna som trafikerade mellan Borgholm och Stockholm. I samband med Ölandsbrons invigning 1972 exploderade i det närmaste turismen på Öland. Borgholm har sedan dess varit en välbesökt sommarstad, där aktiviteter, konserter och evenemang avlöser varandra, som exempelvis firandet av Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli.

Upptäck till fots - 6 kungliga tips

Borgholms Slott

Välkommen till Nordens vackraste ruin, som slottet kallats, har anor från 1100-talet och var fram till freden i Roskilde 1658 en viktig strategiskt placerad försvarsanläggning. Vandra runt i slottsgemaken och känn historiens vingslag. På Borgholms Slott har det myllrat av människor genom seklerna. Njut av den fantasiska utsikten över slottsalvaret och Kalmarsund en trappa upp.

Läs mer om Borgholms Slott.

Sollidens Slott

Sollidens slott är Kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. När du besöker slottsparken förstår du snart varför, här kombineras frodighet och grönska med vindlande gångar och spännande historier. 

När du promenerar in genom grinden till Sollidens slottspark möts du av en alldeles speciell miljö som inbjuder till promenader och upptäcktsfärder. Parken omsluter Kungafamiljens sommarslott och anlades för drygt hundra år sedan av dåvarande Drottningen Victoria.

Läs mer om Sollidens Slott.

Drottnings Victorias byst

På alvaret söder om Borgholms slott lät Kung Gustav V 1938 resa en byst till minne av sin fru, Drottning Victoria. Bysten är nära sex meter hög och gjord i granit.

 

Karl XV:s Jaktsten

Jakt har bedrivits på Öland som kunglig hobby sedan Vasakungarnas tid. Jaktstenen och röset är rest 1873 till minne av de tre jakter som anordnades av kung Karl XV. Röset ligger vid Borgholms slotts parkering.

 

Drottning Victorias Vilohem

År 1922 köpte Drottning Victoria den f.d. mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård och två år senare anlände de första gästerna. Den vackra parkträdgården anlades under mitten av 1800-talet.

 

Näktergalsstigen

Mellan jaktstenen och vilohemmet slingrar sig en vacker stig längs landsborgsbranten. Efter några minuters promenad möts du av Ölands första fritidshus, Vita villan, från 1862.