låt äventyret börja

Njut av vidunderlig utsikt över Kalmarsund från landborgskanten som löper längs västra sidan av ön. Du möts av en vidsträckt horisont i öster där hav möter himmel så långt ögat kan nå. Det karga alvaret, en del av Unescos världsunika kulturarv, lockar till vandring, ridning och cykling. Följ med en passionerad guide som berättar hur växtligheten anpassat sig för att klara de utmanande förutsättningar alvarmarken ger. Sveriges högsta fyr, Långa Jan, tonar upp sig på Ölands sydligaste spets. Här finns både vackra vandringsleder och en av Europas bästa fågellokaler. På mellersta Öland hittar du Mittlandsskogen, ett lummigt och fantasieggande landskap.  Här färdas du genom en mosaik av ädellövskog och rikt kulturarv med många spännande fornlämningar och borgar. I norr breder Bödaskogen ut sig med susande talltoppar och mossklädda tuvor. Följ de inbjudande vandringslederna eller utforska med cykel längs gamla traktorvägar. Den vidsträckta Bödabukten med kritvit sand och turkosskimrande hav är vacker så det förslår hela året.

Turridning på Öland
Turrida
Läs mer
Kvinna som kollar i kikare
Fågelskåda
Läs mer

ut på tur med lokal guide

Följ med på tur och upptäck det bästa av Öland med lokala experter. Vad sägs om guidad matvandring på Stora alvaret, längs med stenkusten eller kanske på Ölands södra udde? Lär dig mer om Ölands forntida djur och öländska lager av sand, lera och kalk. Åk på lammsafari eller lär om salamandrar, blommor och insekter. Vi önskar dig en god tur på ön!

Här nedan hittar du kalender med guidade turer och information om lokala guider.

 

världsarvet södra öland

Det världsunika kulturarvet Södra Ölands odlingslandskap utsågs till världsarv år 2000 av UNESCO. Sjömarker, alvarmarker, odlingsmarker och radbyarna på södra Öland utgör världsarvet. De vittnar tillsammans om hur markerna i årtusenden brukats på samma sätt av människa och djur i symbios. Detta arv är världsunikt och värt att både uppleva och bevara för kommande generationer. 

 

10 öländska utflyktspärlor

Vad gör en utflykt riktigt lyckad? Oavsett vad just du vill göra helst av allt, kan vi lova att utflykterna vi tipsar om ger minnen för livet.