Malin Björkholm med familj
15 Jul 2021

Trädgårdsfotografen Malin Björkholm tipsar om sina favoritträdgårdar

Det är verkligen ett privlegium att få bo på denna vackra ö. Den karga naturen bjuder på vackra scenerier året om. Sommaren är något speciellt då ön verkligen lever upp, mysiga små ställen som öppnas, solen lyser och våra vackra stränder fylls med sommarlediga människor.

Jag har besökt några av mina favoritställen på Öland.

Som trädgårdsfotograf älskar jag vackra trädgårdar och åker gärna på trädgårdsbesök även när jag är ledig.

Mirabellagården

Mirabellagården

I mysiga Mörbylånga kyrkby finns Mirabellgården med en fantastisk trädgård. Här finns en fin pergola med sittplatser omringad av härligt doftande kryddväxter. Det vackra växthuset är verkligen ett smycke i trädgården. Marianne och Lars säljer även fina terracottakrukor från Toscana och andra trädgårdsredskap och dekorationer.

Hitta till Mirabellagården

Krukor från Resmo Krukmakeri

Resmo Krukmakeri

Jag älskar vacker keramik och på Öland finns det gott om duktiga keramiker med mysiga verkstäder. I Resmo har Karin & Ulf drivit sin verkstad i det gula hörnhuset under många år. Här kan ni ofta se dem dreja då verkstaden ligger i direkt anslutning till butiken.

De gör allt från vackra muggar till krukor i terracotta. Jag är väldigt svag för de vackra vaserna och ljusstakarna. Finns så mycket fint att ta med härifrån.

Hitta till Resmo Krukmakeri

Jeanette Björkman - Ateljé Himlavid

Ateljé Himlavid

Hos Jeanette, Ateljé himlavid, i pittoreska Bläsinge på östra sidan av ön hittar ni en ljuvlig mormorsträdgård med många perenner och rosor. På den fina Ölandsgården går hönsen omkring i trädgården och här finns många vackra platser att sitta ner och njuta på. Jeanette är även en fantastisk konstnär och målar vackra motiv i både akvarell och olja inspirerade av Öländsk djur, natur och trädgården. Här finns även möjlighet att ta en fika i hennes fina café i en av ladorna.

Hitta till Ateljé Himlavid

Produkter från Alséns i Glömminge

Alséns keramik

I Glömminge gjorde vi ett stopp hos Alséns keramik. Ännu en fantastisk keramiker. Anders drejar underbara marchallklot för trädgården, men även mindre lyktor och ljusstakar för både inne och utomhusbruk. Deras dekorationsblommor är omåttligt populära och finns nu i mängder av färger och former. Anders har även gjort många nyheter som ljuvliga skålar och knoppar för väggen i keramik. Så mycket som man vill ta med hem.

Hitta till Alséns keramik

Uteplats - Edins Lustgård

Edins Lustgård

Vi tog turen norrut till Föra, strax utanför samhället finns Edins lustgård. En underbar trädgård med vackra stenläggningar och vackra rabatter. Här är landskapet mer kargt men Per och Lena har ändå lyckats skapa en härlig oas med många träd och mysiga sittplatser. Här finns prunkande rosor och doftande lavendel som gör sig vackert mot ölandsstenen. Per har ett finsnickeri på gården och Lena gör vacker keramik som finns i ladan mitt i trädgården.

Hitta till Edins Lustgård

Thomas - Kårehamns fisk

Kårehamns Fisk & Rökeri

Vi avlutade vår ölandstur med ett besök på Kårehamns fisk nere i hamnen. Denna mysiga restaurang besöker vi gärna när vi är ute och åker på ön. Fantastisk mat och mysig miljö, vid fint väder finns plats att sitta ute precis vid vattnet. Våra barn valde köttbullar och hamburgare som de glatt åt upp. Vi njöt av ljuvliga skaldjur som även barnen uppskattade mycket.

Hitta till Kårehamn

Hoppas att du hittade några nya platser att besöka och att du blir inspirerad att komma till vår vackra ö.

//Malin @_garaget

Upptäck fler utflyktstips nedan