Helena Elm - Blasinge Hamn
22 Feb 2022

öländska vinterutflykter

Kombinera din utflykt till fina platser med ett besök hos ett café eller en restaurang eller varför inte ta en paus vid en grillplats. Här bjuder vi på åtta utflyktstips som du kan ta del av idag. Vilken blir din öländska vårpärla?

 

Utflykt 1. 
Mörbylånga & Mörbylångaleden

Innan du slår dig ner och tar en god fika på Ölands Söderbönor Café & Butik eller avnjuter en måltid på Lindas Restaurang & Pizzeria vid torget i Mörbylånga finns det mycket att upptäcka i den drygt 200 åriga köpingen. Mörbylånga har flera vackra gator med karaktär av sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Bebyggelsen mellan havet och torget består av tidstypiska trähus med idylliska trädgårdar. Vandringsleden Mörbylångaleden, som är utsedd till en av Sveriges tolv signaturleder, passerar rakt igenom samhället. Passa på att ta en vandringstur antingen söderut mot Risinge eller norrut mot Sandbergen.

Grillplats!
För den som söker grillplats att avnjuta medhavd picknick på eller din take away så finns en strax bredvid hamnen i Mörbylånga och strax norr om köpingen hittar du dessutom en grillplats i Nunnedalen och en vid Kleva badplats.

 

 

Utflykt 2.
Byrums raukar & Löttorp

Starta din tur vid Ölands finaste raukområde i Byrum. Passa på att gå runt eller klättra omkring bland ett hundratal raukar längs den 600 meter långa strandremsan. Raukarna ligger precis intill vägen och här finns även en parkeringsplats. Byrums raukar är starten för Horns kustväg som slingrar sig söderut längs med Kalmarsund. Fortsätt din tur längs kustvägen söderut ner till Alvedsjöbodar. Här njuter du av utsikten vid den vackra lilla hamnen med sjöbodar i trä. Turen går sedan österut ca en halvmil med ett stopp på Kalk kök & bar. Njut av en vällagad hamburgare i fantastisk miljö. En klassisk kondisfika kan du njuta av på Löttorps konditori vid torget.  Är du däremot sugen på kroppkakor fortsätter du 7 km söderut till Ninnis kroppkaksbod.

Grillplats! I Löttorp finner du en nybyggd lekplats, Kotteparken, här finns även en grillplats för den som önskar avnjuta maten utomhus. Strax norr om Byrums raukar hittar du även Ramsnäs grillplats med utsikt över Blå Jungfrun.

 

Utflykt 3.
Dröstorp Ödeby & Gårdby

På alvaret strax söder om Gårdby ligger en ödeby från svunna tider. Här kan du uppleva ruinerna efter byn Dröstorp som övergavs i slutet av 1800-talet. När den siste Dröstorparen lämnade i slutet av 1800-talet lät man flytta bostadshusen i trä till Skarpa Alby och Smedsgärde medan ekonomibyggnaderna i sten lämnades kvar. Idag finns husgrunder, fägator, stenmurar och ett sammanhängande åkergärde med skiftesgränser kvar. Dröstorps ödeby är ett spännande utflyktsmål alla årstider. Parkera bilen vid Skarpa Alby och promenera de 2,8 km på det karga alvaret till ödebyn.

Efter din tur ute på alvaret behöver du en riktigt god fika. Den hittar du på Gårdby Kafé & Lanthandel, ca 6,5 km från ödebyn. Passa även på att göra ett besök hos chokladtillverkare Fröken Frankenstein på samma bygata.

Grillplats!
För dig som vill samla familj och vänner utomhus med gott om plats kan vi tipsa om Hjulbo rastplats som ligger strax söder om Gårdby.

 

Utflykt 4.
Slottsskogen & Borgholm

En utflykt i Borgholm erbjuder både stad, skog, alvar, slott och hav. Starta din tur längs Strandvägen vid kallbadhuset intill hamnen. Här passerar du badortstidens pampiga villor innan vägen fortsätter inne i skogen längs med kusten. Intill Strandvägen finns Borgholms fyr och bombkratern från andra världskriget. Följ skyltningen upp mot Kaffetorpet och Solliden. Här finns ett bra lekstopp för den som vill åka linbana eller rutschkana. Turen går sedan vidare via alvaret förbi Borgholms slott. Passa på att gå runt den ståtliga ruinen och speja ut över Kalmarsund. Återvänd sedan till Borgholm via Garderobstrappan ner till Slottsskogen. Om det finns mer lek i kroppen ligger lekskeppet Barbara nere i hamnen och väntar på små pirater.

Borgholm har många matställen att erbjuda året om. Vill du fika kan du välja på klassiska Nya Conditoriet, mysiga Bönan på hörnet eller nya Stenugnsbageriet OlofGamla Televerket, Sörens Restaurang & Bar, Himla Gott och Borgholm Kök & Bar serverar lunch och middagar, Brasseriet står för kvälls- och natthänget onsdag till lördag. Om du istället är sugen på galetter och crêpes vill vi tipsa om Norrings Crêperie. Önskar du kroppkakor så är det Evas Kroppkakor, som ligger 8 km norr om Borgholm, som gäller.

Grillplats!
Även i Borgholm finns grillplatser för den som önskar. Du hittar den ena vid Sjöstugan i den yttre hamnen och den andra vid mountainbikebanan i Borgholm.

 

Utflykt 5.
Gråborg & Färjestaden

Välkommen att kliva rakt in i historien! Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Borgen anlades under järnåldern och användes som försvarsanläggning ända fram till 1677 i kriget mot danskarna. Den här imponerande anläggningen, där borgmuren omsluter en yta på 210x160 meter, är alltid öppen för besökare. Vid borgen ligger en kapellruin, S:t Knuts kapell och lite längre bort finner du en grillplats. Vandringsleden, Mittlandsleden, går förbi borgen i Mittlandsskogen och förbinder Gråborg med bl a Ismantorps borg och Rönnerums fornby.

Efter den historiska utflykten finns många matställen att välja på. 7 km ifrån ligger Arontorps Kroppkakor & Mat som även erbjuder drive in. Ytterligare 2 km nere i Färjestaden ligger Hotel Skansen Restaurang som har öppet för lunch och middagar året om. Nere i hamnen finns en trattoria, en enklare restaurang, nämligen ÖlandsChoklad Hamncafé. Passa även på att köpa med dig ett gott bröd eller smaskigt bakverk från Fredriks Bröd & Bakverk i hamnen eller Konditori Fiesta som ligger lite längre upp på storgatan. 

Grillplats!
Som vi nämnde finns det en grillplats vid Gråborg och S:t Knuts Kapell. Önskar du en grillplats i närheten av Färjestaden finns här tre att välja mellan, nämligen Möllstorps dämme, Färjestadens dämme och Grövle grillplats.

 

Utflykt 6.
Rällaskogen, Stora Rör & Ekerum

Ta med hela familjen till Rällaskogen och ge er ut tillsammans på talldoftande skogsstigar. Det här är ett populärt friluftsområde med underbara vandrings-, cykel- och joggingspår. Skogsområdet ligger längs den västra landborgen och har en höjdskillnad på, för Öland, hisnande 25 meter. Bli inte förvånad när du kommer fram till ett stort valv av kalksten precis vid landborgen inne i tallskogen. Innanför finns en enskild begravningsplats omgärdad av en mur som anlades 1932 av godsägare Emil Persson på Rälla gård.

Härifrån tar du dig sedan 4 km ner till Stora Rörs hamn. Här håller Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga öppet året runt och serverar härliga kardemummabullar och gott kaffe. Vill du hellre åka norrut kan du äta gott på Halltorps Gästgiveri eller på Ekerum Resort, här finns både restaurang och pizzeria året runt.

Grillplats!
I hamnen i Stora rör finns en grillplats för dig som vill möta vänner och familj utomhus och 3 km söderut finner du ytterligare en grillplats, nämligen vid Borgmästarviken, Ispe Udde.

 

Utflyktstips 7.
Trollskogen, naturreservat och vandringsleder

Längst ut på Ölands nordöstra udde ligger naturreservatet Trollskogen, en gammal betespräglad barrskog som verkligen gör skäl för sitt namn. Här växer knotiga vindpinade tallar och gamla grova ekar. Den trolska känslan förstärks av all murgröna som klättrar på mark och över trädstammar. 

I Trollskogen finns tre färgmarkerade vandringsleder. Trollskogsstigen är 4,5 kilometer lång, med röd markering, och tar dig runt hela udden. Naturstigen, där stenar och rötter utgör underlaget, tar dig runt udden och låter dig passera ekar med Trolleken i spetsen, Östersjöns klapperstenstrand, järnåldersgravar, vraket efter skonaren Swiks, Hjerteskeppet, jaktmuren, de vindpinade tallarna och Grankullavikens strandängar. Murgrönestigen, en barnvagnsvänlig led på 2,7 kilometer med gul markering leder dig förbi träd som är helt inbäddade i murgröna och längs med Grankullavikens strandängar. En del av leden går dessutom genom skog som brukades och återplanterades av lotsen som bodde och verkade ute på udden. Knysselnackestigen, en tillgänglighetsanpassad slinga på 1 kilometer med blå markering startar i skogen strax bakom naturum Trollskogen. Första sträckan går genom skogen ner till strandängen vid Grankullaviken. Strandängen kan översvämmas vid högvatten och det följer strandängen och slingrar sig sedan i skogskanten mot Grankullaviken. Sista biten går på den gamla banvallen från skogsjärnvägen. 

Grillplats!
I anslutning till omrdådet, intill parkeringen, finns en raststuga där ni har möjlighet att samla energi inför er vandring eller för att vila benen efter turen. Här finns även möjlighet att grilla vid grillplatsen. 

 

Utflyktstips 8.
Eketorp, fornborg & vandringsled

Eketorps borg, den sydligaste av Ölands fornborgar, låter dig inte bara ta del av den helt utgrävda fornborgen där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen utan även vidsträckta vyer åt alla väderstreck över de öppna alvarmarkerna. Upptäck borgen som är tillgänglig året runt för att sedan promenera längs med Eketorpsleden, en 1,6 km lång vandringsled på alvaret väster om Eketorps borg. Leden löper genom betesmarker och är markerad med små stenrösen. 

Grillplats!
I anslutning till fornborgen finns en anlagd grillplats där du har möjlighet att avnjuta din medhavda picknick samt ett vindskydd som låter er vila en stund innan eller efter den lilla turen längs med Eketorpsleden. Knappt en mil norr om Eketorp finns även en grillplats vid Seby läge, en fantastisk fin plats intill vattnet med strandängar och långgrunda stränder, perfekt för den som vill kombinera utflykten med fågelskådning.