ö-natur

Genom ö-natur finns möjlighet för 100 företag i besöksnäringen på Öland att utan kostnad nyttja en affärsutvecklare för att utveckla sin verksamhet. Målet är att fler företag ska hitta nya lönsamma samarbeten som både gynnar deltagande företag och på sikt även stärker Öland som destination.

Gemensam satsning för Öland

Samverkan mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och Ölands kommunalförbund har med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden möjliggjort genomförandet av projektet. Under våren 2023 finns möjlighet för ytterligare 20 företag att utan kostnad träffa en affärsutvecklare.

Vad kan ö-natur erbjuda dig?

  • Affärsutvecklare som tillsammans med dig undersöker utvecklingsmöjligheter för verksamheten och tar fram rekommendationer för nästa steg, fortsatt stöttning om du önskar (värde från 10 000 kr).
  • Advokat tillgänglig för att ta fram bra samverkansavtal, vägledning kring paketreselagen mm (värde från 2 700 kr).
Europeiska Unionen - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

 

Kommande aktiviteter
Match makin-träff 14/2:

Hitta nya företag för lönsamma samarbeten!

Kanske har du redan en konkret idé där du söker nya samarbeten? Kanske vill du träffa andra företagare i samma bransch och berätta vad din verksamhet kan erbjuda? Kanske har du vissa perioder av året då du gärna skulle ha fler gäster? Kom så hjälps vi åt att hitta sätt av fylla dem tillsammans! Läs mer och anmäl dig här!

16/3 Paketering i besöksnäringen: Workshop i att bygga paket.
30/3 Digitala "syjuntor": Marknadsföring av paket.
10/5 Outdoor-träff: Massor av inspiration, lägereld och utemat!

Möjlighet att delta i utvecklingsprocesserna Swedish Welcome & Kurbits - Outdoor under våren 2023.

Intresseanmälan skickas till [email protected]

Fler träffar, webbinarier & kurser

8/2 Turism 360 - Hackaton (Ölands Bank och Ölands Turismorganisation)

Utbyte kring effektivt energiarbete - Omställningslyftets företagsnätverk (Energikontor Sydost)

Kostnadsfritt stöd i ditt energiarbete (Energikontor Sydost)

Söker ditt bolag kapital? Intresseanmälan senast 19/1 (Investerare Sydost)

Tips & inspiration

Så kan företag påverka sina elkostnader - Webbinarium (Energikontor Sydost)

Skogsnära boenden - Webbinarium (Skogens Kraft)

Social hållbarhet och besöksnäringen - Webbinarium (Visit Sweden)

Inspireras av skogen som eventplats  - Webbinarium (Skogens Kraft)

Det här bör du lägga på annonsering på sociala medier - Blogg (Digitalsnack)

Tre sätt att kicka igång hållbarhetsarbetet (Almi)

Annonsera på sociala medier med liten budget - Podd (Digitalsnack)

Kunskapsbank (Visit Sweden).

Evenemangskalender (Visit Sweden)

Evenemangskalender (Almi)

Facebooksida för besöksnäringen (Region Kalmar län)

Stöttning från din kommun & Region Kalmar län

Utöver den extra satsningen ö-natur finns bra stöd till dig som driver eller ska starta ett företag. Här kan du se vad din kommun kan hjälpa dig med och få reda på mer om regionens företagsstöd!

Borgholms kommun

Mörbylånga kommun

Region Kalmar Län

Mer om ö-natur

Öland är redan en konkurrenskraftig destination, men vi ser stora möjligheter att nyttja andra säsonger och möta den ökade efterfrågan av smidiga och trygga helhetsupplevelser. Därför genomför vi nu den gemensamma satsningen ö-natur. Samverkan mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och Ölands kommunalförbund har med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden möjliggjort genomförandet av projektet. Sedan uppstarten 1 juni 2021 lägger vi gemensamt extra resurser för att under 26 månader, tillsammans med dig i besöksnäringen, stärka våra verksamheter och Ölands position. Genom ö-natur vill vi också skapa fler möjligheter för besökare att uppleva Öland på ett mer hållbart sätt.

Andra spännande projekt i regionen

Omställningslyftet 

SB WELL - Satsningen på Wellbeingturism

Skogens kraft

Cykling till och i naturen för alla åldrar

Växande besöksnäring post corona

Livsmedelsutveckling Sydost

EKO-bussen

Unika Historiska Kalmar län

Klimatsmarta resor i besöksnäringen

Mativation

Digitala Lyftet - resursbank

Studieresa Ö-NATUR på Bornholm

Vad har hänt i ö-natur hittills?

Från projektets start juni 2021 har drygt 80 företag har haft minst ett affärsutvecklingsmöte för att undersöka utvecklingsmöjligheter. Efter mötet avgör företagaren om den vill boka upp ytterligare kostnadsfria möten eller själv arbeta vidare med de möjligheter som kartlagts gemensamt. Deltagande företag har bland annat genomgått analys av webb och sociala medier, med konkreta förslag på åtgärder som ger bättre effekt. Många spanar in nya målgrupper, som gärna gör besök under vår och höst, och finslipar marknadsföringen mot dessa. Vi snackar trender och hållbarhet och omvandlar det till viktiga konkurrensfördelar.  Lär oss digitala verktyg som förenklar administration, drift och kommunikation. Tillsammans undersöker vi också hur vi kan skapa ännu starkare erbjudanden, bara genom att lyfta allt fantastiskt vi redan har på Öland.

Under våren 2022 genomfördes en studieresa till Bornholm i syfte att lära av destinationens företag och positionering som outdoor-destination. En rad inspirerande företag besöktes som delade med sig av sina erfarenheter. Bilden är från det uppmärksammade hotellet Green Solution House, som blivit utnämnt till ett av de 10 mest miljövänliga hotellen i Europa.

Hösten 2022 arrangerades en rad workshops, utbildningar och träffar inom de områden som deltagande företag haft intresse för. Bland annat inom marknadsföring och digitalisering, men inte minst för ökad samverkan och kännedom om varandra i syfte att hitta gemensamma affärsmöjligheter. Till våren 2023 arrangeras fortsatt konkreta träffar och workshops, samtidigt som affärsutvecklarna öppnar upp för ytterligare 20 företag att ta nästa steg i sin verksamhet. Sista aktiviteten genom projektet kommer att hållas i slutet av augusti 2023.

Verktygslådan

Här har vi samlat tips till dig i besöksnäringen som vill växla upp och utveckla din verksamhet! Det är svårt att hinna hålla sig uppdaterad över allt som sker omkring en, därför har vi lagt in massor med bra information, guider och tips på ett och samma ställe, i din verktygslåda. Med hjälp av verktygslådan blir det lättare för dig och ditt företag att hålla sig uppdaterad om branschens utveckling och hitta nya möjligheter att växa. Läs mer om marknadsföring, paketering, nätverk på Öland, statistik, trender och varför ditt hållbarhetsarbete är en viktig konkurrensfördel. All information uppdateras och fylls på kontinuerligt, så kom ihåg att kika in lite då och då!

 

Solnedgång i Djupvik
Marknadsföring & Paketering
Läs mer
Stenmur och stätta på Stora alvaret
Hållbar Besöksnäring
Läs mer
Husbil
Fakta & Statistik
Läs mer
Golf på Ekerum en sensommardag
Samarbeten & Nätverk
Läs mer
Man som SUP:ar i Kalmarsund
Stöd & Finansiering
Läs mer

Mediabank

Ölands Turismorganisation har tillsammans med partners producerat bilder och filmer i syfte att marknadsföra Öland som destination. Detta material får du som företag eller förening också använda i era egna kanaler så som hemsida, Facebook eller Instagram. 

Behöver du nytt material för din marknadsföring? Om ni är i behov av att anlita en konsult för marknadsföringsmaterial, hemsida eller liknande kan ni först undersöka om möjlighet finns att nyttja regionens konsultcheckar. Länk till info om konsultcheckar 

Horns udde
Bilder att använda
Läs mer
Barn i Långe Jan, Ottenby
Filmer att använda
Läs mer

Kontakta oss i ö-natur

Välkommen att höra av dig till Felicia om du vill veta mer om satsningen eller är intresserad av ett första möte med affärsutvecklarna.

Felicia Bäckström

 

Felicia Bäckström

- Håller i trådarna. Bultande hjärta för Öland, aktiva utomhusupplevelser och utveckling.

Ölands Turismorganisation
Destinationsutvecklare
[email protected]
0485 - 88 812

Magnus Broomé

 

Magnus Broomé

- Erfaren affärsutvecklare och fena på verktyg för strategisk affärsutveckling inom besöksnäringen.

Affärsutvecklare
[email protected]

Sofie Gunnarsson

 

Sofie Gunnarsson

- Kreativ affärs- och platsutvecklare med stenkoll på trender och marknadsföring, öga för koncept och helhet.

Affärsutvecklare
[email protected]

Långe Erik
Upplevelser på Öland
Läs mer
Vandring Mörbylångaleden
Natur & Friluftsliv
Läs mer
Ölandsbron
Öland året runt
Läs mer