Kroppkakor

Kroppkakans historia!

 

Öländska kroppkakor nämns redan år 1775 av en ölandsresenär och beskrivs som "en mycket välsmakande rätt". Den har nära "släktingar" på andra sidan östersjön och kanske de flitigt sjöfarande öländska bönderna förde med sig kroppakakan till östeuropa.

Kroppkakan betraktades redan på 1700-talet som en typisk öländsk rätt men på den tiden var receptet något annorlunda. Degen gjordes av kornmjöl och vete. Av den gjordes kakor som fylldes med t.ex. fårkött, griskött eller gåskött som sedan kokades . Potatisen började under 1800-talets mitt att ersätta kornmjölet. Fyllningen kunde variera med tillgången. Ål och sill var inte ovanligt. De fattiga gjorde ibland kroppkakor utan fyllning, s.k. "blinningar". Kroppkakan åts då som nu oftast på lördagar och ibland tillsammans med "kaffekask" eller brännvin.

Att kroppkakan alltid varit viktig på Öland förstås när öländska studenter i Kalmar på 1800-talet lagade kroppkakor på studentrummet. Vid Kalmar nation i Lund har kroppkaksfester hållits sedan 1897. Festen "Storaste kroppkakan" firas årligen. Kroppkaksälskande ölänningar tog också med seden att äta kroppkakor till Amerika, där den fortfarande lever kvar. Många ord och talesätt förekommer kring kroppkakan, t.ex. "Ingen timme är så lång som kroppkaketimmen", som syftar på barnens väntan på att koket skulle bli färdigt. Om du kan giss hue mång' kroppkaker ja har i mi påås', ska du få all ååt", har ofta hörts som kommentarer till frågor med självklara svar.

Varje år firas kroppkakedan i Borgholm där våra kroppkakor serveras och tävlingar anordnas om vem som kan äta flest kroppkakor. Ur Guiness Rekordbok år 1976 kan du läsa att svensk mästare i kroppkaksätning blev Ove Nilsson, Räpplinge, den 27 juli 1975. Han åt 17 kroppkakor på 8 minuter. Förmodligen är han ocskå världsmästare.

Dagens kroppkakor kan delas in i två grupper som är vanligast:
Fina kroppkakor, som innehåller kokt potatis och som blivit ett måste på det svenska smörgåsbordet.
Grova kroppkakor, som innehåller råriven potatis och är den som oftast tillagas i de öländska hemmen.
Fyllningen brukar bestå av finskuret fläsk med hackad lök och vitpeppar eller kryddpeppar. Mjölkk eller grädde och lingon är vanligt att äta till.

Källa: Ölandskroppkakan i Borgholm 

Vill du prova den Öländska delikatessen så finns det ett flertal restauranger på Öland som erbjuder Kroppkarkor på sina menyer.

Klicka här för restaurangtips.