Solens och cyklingens ö

 

CYKLA PÅ ÖLAND

Inspireras och planera din cykeltur på www.cyklapaoland.se där vi samlat öns alla cykelrutter, Ölandsleden och Sverige leden.

När man cyklar på Öland är det bra att ha gott om tid, men inte för att det är ansträngande. Tvärtom. Småvägarna nästan lyfter dig genom landskapet och du kan lägga energin på att verkligen njuta av oslagbara vyer och sommarens ljud och dofter. Förmodligen vill du även ta en paus vid gårdsbutiker, caféer eller restauranger  ni cyklar förbi, så ta god tid på dig.

Runt om på ön finns fantastiska cykelleder med rutter som passar alla cyklister, allt från fina skogar för Mtb till Ölandsleden som slingrar sig längs med hela ön. Öland är helt enkelt som gjord för att upplevas på två hjul så ta med din egen cykel eller hyr allt du behöver på plats. Här tipsar vi om några av Ölands bästa cykelrutter. 

 

 

ÖLANDSLEDEN

Ölandsleden bjuder på 400 kilometer havsnära cykling i unik och varierande miljö. Karga och vackra alvarmarker varvas med lummiga lövskogar, idylliska radbyar och vidsträckt utsikt över havet som hela tiden är närvarande. Längs med leden passerar du historiska platser, mysiga gårdbutiker och platser som bjuder på hårresande utsikter.

Ölandsleden är en gul- och svartskyltad cykelled som sträcker sig över hela ön. På mellersta och norra delen av ön, är vägnätet stort och leden har därför ofta kunnat förläggas till små vägar med låg trafikintensitet medan det på den södra delen av ön är en mera begränsad tillgång, vilket gör att leden här måste följa de större vägarna lite oftare. Utbyggnaden och omsträckningen av leden är ständigt pågående för att hela tiden förbättra trafiksäkerheten för cyklisten och målsättningen är att leden ska få en Nationell Cykelledstandard. Under varje etappbeskrivning har vi noterat om sträckan går på en sträcka som kan vara hårt trafikerad. Planera din cykeltur längs med Ölandsleden på cyklapaoland.se

 

 

SVERIGELEDEN

Sverigeleden på Öland sträcker sig från brofästet i söder till Byxelkrok i norr. Totalt är sträckan 120 kilometer och går nästan bara på asfalt, förutom några kortare sträckor där det istället är hårt packat grus. Sverigeleden är skyltad med en grön/vit skyltning och är utmarkerad på de platser där leden ändrar riktning och på några punkter där emellan. Svenska cykelsällskapet ansvarar för ledens sträckning och skyltning. Planera din cykeltur på Sverigeleden här.

 

CYKELRUTTER

Cykelrutterna på Öland är många och varierande till både längden och till omgivningen.  Hur som helst bjuder alla rutter på fina leder, vackra vyer och storslagen natur. Här finns allt från korta rutter omkring några kilometer som passar hela familjen till riktigt långa rutter som även är en utmaning för den ritinerade cyklisten. Inspireras och planera på cyklapaoland.se

 

 

MTB-LED PÅ ÖLAND

Öland är inte känt för sina höga toppar och djupa dalar men trots det finns det fina skogar att ta med cykeln till. Rällaskogen på mellersta Öland är som gjord för Mtb-cykling med slingrande stigar i både kuperad och plan mark. Naturen bjuder på allt från djupa barr- och lövskogar till öppna fällt med vackra vyer över havet. Oavsett vilken nivå du är på finns här en led som passar dig. Läs mer om Mtb-cykling här.

 

 

CYKELFÄRJAN DESSI

Under den ljusa tiden på året, maj till september, finns det, förutom Ölandsbron, ytterligare en möjlighet att ta sig till och från Öland, nämligen med den populära cykelfärjan Dessi. Eftersom det råder cykel- och gångförbud på Ölandsbron, används färjan flitigt av såväl turister som pendlare, då den gör det möjligt att ta sig över sundet med eller utan cykel. Läs mer om cykelfärjan, avgångar och priser här.

ÖLANDSLINJEN

Att åka båt till Öland är både bekvämt och toligt men också miljövänligt då du sparar många mil om du tagit bilen. Ölandslinjen trafikerar sträckan Byxelkrok - Oskarshamn med Ölandsfärjan under sommarmånaderna. På färjan kan du gå ombord med eller utan fordon, även du med cykel är välkommen ombord. Läs mer om Ölandsfärjan, avgångar och priser här. 

HYR ALLT DU BEHÖVER PÅ PLATS

På Öland finns många möjligheter att hyra allt du behöver på plats. Här finns även möjligheten att hyra på en plats och lämna på en annan. Se vilka som erbjuder uthyrningen av cyklar, hjälmar och allt du kan tänkas behöva ha under cykelturen. Läs mer om uthyrning här.

Ansvarsfull & omtänksam vårvinter!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vårvinter hos oss på Öland!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.