cykla på öland

När man cyklar på Öland är det bra att ha gott om tid, men inte för att det är ansträngande. Tvärtom. Småvägarna nästan lyfter dig genom landskapet och du kan lägga energin på att verkligen njuta av oslagbara vyer, alla ljud och dofter. Förmodligen vill du även ta en paus vid gårdsbutiker, caféer eller restauranger ni cyklar förbi, så ta god tid på dig.

Runt om på ön finns fantastiska cykelleder med rutter som passar alla cyklister, allt från fina skogar för Mtb till Ölandsleden som slingrar sig längs med hela ön. Öland är helt enkelt som gjord för att upplevas på två hjul så ta med din egen cykel eller hyr allt du behöver på plats. Här tipsar vi om några av Ölands bästa cykelrutter. 

Jordhamn
Cykla på Öland
Ölandsleden
Läs mer
cykel - mtb - rällaskogen
Cykla på Öland
MTB-leder
Läs mer
Cykla i Mörbylånga
Cykla på Öland
Cykelrundor
Läs mer
cykel - landsväg - äleklinta
Cykla på Öland
Landsvägscykling
Läs mer
Cykelutflykt i Borgholm
Cykeluthyrning
Läs mer
Cykla norra Öland
Cykelvänliga boenden
Läs mer

cykeluthyrning

På Öland finns många möjligheter att hyra allt du behöver på plats. Här finns även möjligheten att hyra på en plats och lämna på en annan.

 

att tänka på inför cykelsemestern

1. Rätt kläder och en bra hjälm
Vädret kan växla i Sverige och gå från sol till regn till blåsigt beroende på var du befinner dig och när på året du cyklar. Att ta med en extra vind- eller regnjacka kan vara bra. Ska du cykla lite längre sträckor under flera dagar kan ett par cykelbyxor och cykelskor vara en bra investering som gör din cykling extra behaglig. Hjälm är självklarhet!

2. Kontrollera din cykel
Kolla så att det finns tillräckligt med luft i däcken, och så att däcken inte är slitna. Se till att kedjan är smord och att bromsarna fungerar som de ska.

3. Om du får punktering
Att byta en slang om du fått punktering är inte så svårt, bara du är förberedd. Se till att ha med en liten sadelväska med extra slang, verktyg och pump så slipper du bli stående och vänta på hjälp.

4. Packa lagom
Ta inte med mer än vad du behöver. Ska du cykla i några dagar finns det bra väskor som kan fästas på cykeln, men tänk på att mycket packning gör cykeln onödigt tung att cykla på. Packa gärna med badkläder och handduk, du kommer nämligen passera många badplatser längs vägen.

5. Till sist
Planera din rutt i förväg, ta god tid på dig, cykla tillsammans och ha kul! Glöm heller inte att ta många pauser och fikastopp längs vägen, det finns gott om caféer och fina rastplatser på Öland!

älska öland varsamt

Det är ett privilegium att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.