Vandring och löpning på Öland

Njut av Öland till fots. Här finns fantastiska vandringsleder med olika längd, underlag och upplevelser. På Öland hittar du dessutom en av Svenska Turistföreningens signaturleder, nämligen Mörbylångaleden som låter dig uppleva södra Öland.

Vandring Mörbylångaleden
Lagom långa leder

5 - 10 km långa leder

Läs mer
Vandra Jordtorpsåsen
Korta leder

1-5 km långa leder

Läs mer
Man som vandrar vid Karlevi
Långa leder

10 - 20 km långa leder

Läs mer
Signaturled Öland

Mörbylångaleden - Signaturled Öland

Tack vare det annorlunda odlingslandskapet är hela södra Öland sedan år 2000 världsarvsklassat av UNESCO. Öns geografiska läge, kalkberggrunden och det milda klimatet har tillsammans med människans påverkan skapat dessa förutsättningar.

Genom det karga och vackra världsarvet löper Mörbylångaleden, som är en av Svenska Turistföreningens tolv signaturleder. Upplev hela leden från Färjestaden ner till Ottenby eller välj ut en favoritdel.

Läs mer om Mörbylångaleden och börja planera din vandring.

Vandra i Ottenby

Vandringstips till nybörjaren

1. Tid
Se till att ha gott om tid. Lägg in en bonusdag för att njuta av naturen.

2. Planering
Förbered din nästkommande etapp väl. Gå igenom väderprognosen och planera in platser för vilopauser.

3. Navigering
Packa karta och kompass och lägg till en kartapp som har stöd för lantmäteriets kartor i offline-läge. Du kan då se din aktuella position och mäta sträckor. Glöm inte powerbank och vattentät påse.

4. Kläder
Satsa alltid på ull närmast kroppen. Skal- och regnkläder skyddar mot regn och vind. Använd "lager-på-lager-principen" och ta med mössa och vantar.

5. Skor
Lågskor fungerar bra på jämna, fina stigar med lätt packning. Kängor passar bäst vid längre vandringar med ojämnt underlag och med tyngre packning.

6. Mat
Mat och dryck är viktigt för orken. Ta många goda pauser så blir upplevelsen bättre. För dagsturer fungerar kall matsäck, men ska du vara ute längre behöver du ett bra friluftskök.

7. Packning
Packa så lätt det går. Tips på packlistor finns här, på STFs hemsida. Det är viktigt att din ryggsäck har midjebälte och bröstrem för att avlasta axlarna.

Lycka till!

Älska Öland Varsamt

Det är ett privilegium att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.