Här hittar du gårdsbutiker med lokala råvaror, caféer och restauranger med moderna koncept, klassisk husmanskost, Michelin-restauranger, bagerier med godsaker att fylla picknickkorgen med, bryggerier och vingårdar i microformat och andra producenter och förädlare som låter oss ta del av de Öländska smakerna! 
Hotell Borgholm
Öland i Guide Michelin
Läs mer
Ekerum Resort Öland Restaurang
Öland i White Guide
Läs mer
Öländska Kroppkakor
Öländska Kroppkakor
Läs mer
Grillning i skymningen

Laga mat utomhus!

Att ge sig ut på en utflykt för att upptäcka nya platser är alltid mysigt och att dessutom tillaga maten över en öppen eld är något alldeles särskilt och skapar minnen som vi bär med oss genom livet. Att träffa familj och vänner utomhus med gott om plats är inte bara trevligt utan även ett tryggt sätt att umgås på.

Här vill vi därför tipsa om några av öns anlagda grillplatser. Grillplatserna är öppna för alla och kan inte bokas i förväg. Självklart gäller att du släcker elden och städar efter dig när du går så att det är lika mysigt för nästa besökare.

Läs mer om grillplatser på Öland!

Öland, destinationen för alla smaker!

Jordbruket och dess produktion har sedan urminnes tider präglat Öland och ölänningarna. De jordbrukare som lever och verkar här, sätter stor stolthet i kvalitet och är ständigt intresserade av utveckling. Olika projekt om förädling pågår och det finns alltid ett stort intresse för att prova nya spännande produkter. Det är inte helt lätt att odla på hela Öland och den steniga jorden och närheten till kalkstensberggrunden sätter ibland bönderna på hårda prov. På Öland odlas potatis och många andra grönsaker, stora mängder bönor av både traditionella sorter men också nya. Det ökande intresset för grönsaker märks när lantbrukarna satsar på linser och Borlottibönor. I det vilda växer ramslök och bär, och framförallt är Öland känt för sina örter.

Intresset för lokalproducerad mat växer och på Öland hänger producenterna med i trenden. Gårdsbutiker, styckmästare, gårdsmejerier och förädlare tar varsamt hand om råvaror och erbjuder ett brett sortiment av hög kvalitet. Betesdjuren som knaprar örter från strandängarna och håller landskapet öppet, är en viktig del av jordbrukskulturen på Öland. Örterna hämtar näring ur kalkstensgrunden och potatisen får sin bästa smak ur sandrika jordar i norr. I gårdsbutikerna finns hängmörat kött, lantmjölk, ost, ägg, grönsaker och frukt. Exempel på öländsk matförädling och produktion är bred. Att finna öländsk dryck till maten är inte svårt. Musterier och bryggerier i microformat finns på ön och det odlas till och med druvor för vinproduktion.

Besök våra sociala kanaler för mer inspiration

Låt dig inspireras på facebook och instagram och glöm inte att använda #thisisöland så delar vi med oss av underbara ögonblick från Öland!