Borgholms Slott
26 May 2021
Kultur & Historia

Slott & Borgar

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Fornborgar, gravsättningar, odlingslandskap, bebyggelse och väderkvarnar. Vida konsthall, Sollidens Slott, Borgholms slott, Ölands Museum Himmelsberga och Eketorps Borg, har alla öppet in i september. Dessutom finns fornborgar i exempelvis Ismanstorp och Gråborg, ständigt öppna för besökare. Passa på att göra ett eller flera stopp med ett café- eller restaurangbesök på vägen.

 

Eketorps borg

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Om du är natur- och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret. Eketorps borg hittar du längre ner på södra Öland med alvaret bredvid. Hitta till Eketorps borg.

 

Ismantorps borg

Ismanstorps borg är en av Ölands största fornborgar med en diameter på 127 meter och ligger omgiven av våtmarker i Mittlandskogen och är såväl en arkeologisk gåta som ett omtyckt utflyktsmål. Invid den stora, mäktiga fornborgen skymtar en liten liten röd stuga som fungerat som kaffe-, saft- , wienerbrödsstuga mm. för borgens besökare i flera generationer. Den är mycket naturskönt belägen. Hitta till Ismantorps borg.

 

Gråborg & Sankt Knuts Kapell

Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Liksom Ismanstorp är den belägen centralt på ön. Borgen har tidigare benämnts Backaborg men denna benämning har efter hand flyttats över till den närliggande byn Borg. Intill borgen finns även en medeltida kapellruin. Hitta till Gråborg & Sankt Knuts Kapell.

Borgholms Slott
Barn på Borgholms Slott

Borgholms Slott

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten. Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år! Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet. Hitta till Borgholms Slott

Skäftekärrs Järnåldersby

I Skäftekärr, nära Böda på norra Öland, finns en järnåldersby med ett 20-tal väl bevarade stenhusgrunder fördelade på ett 10-tal gårdar från perioden 300-700 e Kr. Mitt i järnåldersbyn ligger lämningarna från en stormansgård med fyra husgrunder. Alldeles bredvid finns en rekonstruktion av ett järnåldershus och en brandruin från ett tidigare rekonstruerat hus. Hitta till Skäftekärrs Järnåldersby.

Sandby borg

På Öland finns ett femtontal fornborgar från järnåldern. Utgrävningar i Sandby borg vittnar om att detta är en plats med en fasansfull historia. För omkring 1 500 år sedan föll invånarna i borgen offer för en brutal massaker, något som upptäcktes för bara några år sedan. Sandby borg är den enda av de öländska borgarna som ligger precis invid strandkanten, och även om du inte kan se så mycket av borgen, förutom den nerfallna muren, är det en spännande plats att vistas på ändå. Vill du uppleva och se hur borgen sett ut kan du besöka den rekonstruerade Eketorps borg, som var samtida med Sandby borg och som är mycket lik denna till utseende och planlösning. Fynden från utgrävningarna i Sandby borg är utställda på Kalmar läns museum. Hitta till Sandby borg. 

Hitta till slottet och borgarna