Naturreservat på Öland

Det är ett privilegium att vi får ta del av den växlande naturen på Öland. Samtidigt är naturen här skör och många områden är mycket värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt, så att vi även i framtiden kan ta del av allt det som gör Öland så unikt. Välkommen ut i naturen!

På Öland har vi 85 naturreservat att besöka, här har vi listat några av de allra finaste!

 

Allemansrätten i naturreservat

I naturreservat, nationalparker, parker och på golfbanor har man ofta valt att begränsa allemansrätten. På Öland finns 85 naturreservat att ta hänsyn till. Du behöver ta reda på vad som gäller på den plats du besöker.

Länsstyrelsen i Kalmar Län har mer information kring vad som gäller på samtliga naturreservat i Borgholm respektive Mörbylånga kommun på Öland. 

Läs mer om vad som gäller i naturreservaten.

Älska Öland Varsamt

Det är ett privilegium att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.

Dela dina minnen från Öland

Tagga oss @oland_se och använd #thisisöland så delar vi med oss av underbara ögonblick från Öland!