Ölands Museum, Himmelsberga
26 May 2021

Museitips

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Fornborgar, gravsättningar, odlingslandskap, bebyggelse och framförallt väderkvarnarna, som kanske är det mest karakteristiska kulturarvet som Öland kan erbjuda. Runt om på ön görs olika typer av historiska kulturarv tillgängliga genom mer eller mindre organiserade upplevelser. Eketorps borg och Borgholms slott med guidade turer, särskilda barnaktiviteter och tidsenligt klädd personal. Men också mindre hembygdsföreningar eller byalag som sköter kvarnar och museum. Eller varför inte åka på safari bland öns alla öppna kyrkor? Om du siktat in dig på en semester med historiska och kulturella förtecken har du kommit rätt. 

Ölands Museum Himmelsberga  

Kliv in i de välbevarade öländska gårdsmiljöerna och färdas tillbaka i tiden. Här får du ta del av miljöer från 1700- till 1900-talet och lära dig mer om kulturarvet samt nutida konst, hantverk och odling. Hela sommaren visas utställningar och barnen erbjuds ett eget program med bl.a. höhoppning och djurmatning.  

Hitta hit

Sollidens Slott  

Njut av vackra parker med prunkande blommor, träd och buskar mitt i kungafamiljens sommarparadis. Här pågår många evenemang under säsongen inom trädgård, mat och motor. Barnaktiviteter finns det gott om i parken och för den fikasugna är det anrika Kaffetorpet eller slottets creperie ett givet val.  

Hitta hit

Borgholms Slott  

Välkommen till Sveriges mest kända slottsruin. Här har kungar genom tiderna byggt både försvarsverk och pampiga salar. Vandra runt i de forna slottsgemaken och njut av den fantastiska utsikten över alvaret och sundet. Se utställningen om slottets 900-åriga historia eller upplev en konsert på borggården.  

Hitta hit

 

Borgholms stadsmuseum  

Museet ägs och drivs av Ölands Kulturminnesförening och är en av Borgholms vackraste gårdar med rötter i tidigt 1800- tal. I den pampiga huvudbyggnaden finns tidsenliga interiörer, industrihistoria och samlingar av öländsk konst och konsthantverk. Här får du också veta mer om Borgholm som populär badort och sjöfartsstad samt epoken Ölands järnväg.  

Hitta hit

Eketorps borg  

Mitt i det öländska världsarvet möts både järnålder och medeltid. Den återuppbyggda fornborgen är den enda i sitt slag och en riktig upplevelse att besöka. Speja ut över vidderna från borgmuren eller prova på brödbakning, bågskytte eller medeltida lek och spel. 

Hitta hit

Vida museum och konsthall  

Upplev ett av södra Sveriges största och mest betydande konstcenter – välkommen till Ölands Louisiana! Här visas spännande utställningar inom måleri, skulptur, foto och design. Från utställningssalarna och kafét bjuds du på en spektakulär utsikt över Kalmarsund.  

Hitta hit

Skedemosse museum  

För 2 000 år sedan var Skedemosse en av vårt lands viktigaste offerplatser. Här, mitt på Öland, samlades våra förfäder till rituella sammankomster under hela järnåldern. Stora mängder djur och vapen, till och med människor, offrades. Men det mest kända fyndet är de nio stora guldringarna, Sveriges största skatt, av bearbetat guld. Allt offrat för att blidka gudarna. I museet finns en utställning som berättar om fynden och offergåvorna.  

Hitta hit

j.a.g.s. museum  

Välkommen till Gustaf-Jons värld av naivistiska skulpturer inspirerade av bibliska och historiska berättelser. Johan August levde hela sitt liv i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. I museet får du ta del av hans unika träskulpturer.  

Hitta hit

Störlinge Lantbruks & Motormuseum

Ett trevligt och inspirerande utflyktsmål som inte bara vänder sig till genuint motorintresserade utan även till övriga familjemedlemmar Här får man ta del av och uppleva den tekniska utvecklingen i samhället under tidigt1900-tal och framåt, de flesta föremålen kommer från Öland. Museet och caféet är anpassat för de med funktionsvariation.

Hitta hit

Skäftekärr  

På norra Öland finns norra Europas bäst bevarade bebyggelselämningar från järnåldern. Mer om dessa kan du lära om på Skäftekärr arkeologiska friluftsmuseum. Här finns ett uppbyggt järnålderslandskap med fägator, åkrar, långhus och aktiviteter.  

Hitta hit