hantverk från öland till jul

Följ med Helena Elm och hennes familj på en utflykt för att julhandla öländskt hantverk.

 

Precis innan den första snön föll över Öland åkte vi på en Ölandstur för att samla inspiration till julklappar bestående av öländskt hantverk. Första stoppet var Kalm Taste of Öland i Kastlösa strax söder om Mörbylånga.

Kalm Taste ligger i en klassisk, öländsk 1800-talsgård som är riktigt vacker, och här kan vi verkligen snacka gårdsgastronomi! Här tillverkas smaksatta oljor, blomsterströssel, saft, marmelad och andra ätbara produkter.

Helena Elm - Kalm Taste
Helena Elm - Kalm Taste

Smakkombinationerna är nyskapande och helt fantastiska, och de har spännande produkter jag inte sett tidigare som pepparkakssocker och julsocker som man kan strö över gröt och bakverk. Att dofta på deras julsocker är som att dofta på julen. Själv ska jag baka kolasnittar med pepparkakskryddor i och snöa över sådant här socker med en tesil. Är övertygad om att det kommer smaka fantastiskt!

Första gången vi var här var på Ölands Skördefest i år, och det blev ett favoritställe direkt!

Helena Elm - Kalm Taste

 

Vilken rejäl salvia! Så här stor kan salvia bli här på Öland om den trivs. Själv brukar jag slänga i några salviablad i smöret när jag bryner det, så blir de alldeles krispiga och sätter en fantastisk smak på smöret. Det är lätt att bli inspirerad när man är på Kalm Taste!

Helena Elm - Kalm Taste

 

Bolliga små bäddar av timjan växer i den gröna trädgården och Kalm Taste kan stoltsera med att ha Ölands största kryddodling.

Vintergröna växter som svartkål och grönkål skapar vackra kontraster mot husen i ölandssten och decemberhimlen. Jag kan tänka mig att varje årstid i den här trädgården är en upplevelse!

Gårdsbutiken med väggar av ölandssten kommer att vara öppen fram till nyår, sedan ska den byggas färdigt för att kunna nyöppna till sommaren igen. Men då kommer en bod som man kan gå in i att stå framför entrén, så det kommer att gå finemang att handla produkterna varje dag hela vintern ändå!

Helena Elm - Ribes Läder

 

På Ribes Läder i Tävelsrum nära Torslunda hittar man fina läderprodukter, kläder och saker relaterade till jakt. Ett sådant här förkläde köpte jag till Olof för över tio år sedan här på Ribes, och det använder han ofta.

Helena Elm - Ribes Läder

 

De gör även väskor, hundkoppel och skärp, för att bara nämna några av produkterna. Lädret de jobbar med är svenskt och kommer från Tärnsjö Garveri. Här kan man också köpa kläder från bland annat Fjällräven, då Ribes Läder faktiskt gör en hel del av Fjällrävens läderdetaljer.

Från läder till keramik – turen gick vidare till Glömminge för ett stopp hos Alséns.

Här kan man också gå drejarkurser, och vi fick titta på när företagets grundare Anders Alsén gjorde ett par av produkterna. (Iförd ett förkläde från Ribes, minsann!) Han har sedan tonåren hunnit dreja över en halv miljon produkter och Alséns är nu ett familjeföretag med två generationer. Här är öppettiderna generösa och när det drejas är man alltid välkommen in att titta. Tjejerna var mycket fascinerade!

Helena Elm - Alséns

 

Marschallkloten är de allra populäraste produkterna på Alséns, och de som står här väntar på att brännas i ugnen…

Helena Elm - Alséns

 

…för att när de sedan är helt klara se ut så här.

Helena Elm - Alséns

 

Man kan stoppa ljusslingor i dem också!

Advent må vara mörker och kyla, men inne på Eksgården i Gårdby brinner det i eldstaden som lyser upp väggarna i ölandssten med ett mysigt sken.

Vi åt en tidig middag på Eksgården som är en av mina favoritrestauranger här på Öland. I somras fick Lovisa och Gunnar som driver Eksgården en tredje delägare i form av kocken Olle T Cellton som är en av grundarna till den populära Stockholmsrestaurangen Babette, då han flyttat till Öland ihop med sin familj.

På Eksgården finns både hotellrum och restaurangdel, och båda håller öppet till och med lördag den 17/12, sedan kommer de att ta lite vinterledigt. Men bokningen för nästa år är öppen och själv vill jag hit så snart som möjligt igen för att njuta av den vackra, öländska miljön och den helt fantastiska maten.

Helena Elm - julutflykt

De ställen vi har besökt ligger alla relativt nära Kalmar och Färjestaden och går att besöka på en och samma dag. Men det finns så många fler hantverkare och näringsidkare här på Öland som är värda ett besök! Det är omöjligt att nämna alla i ett inlägg, men några gårdsbutiker där man kan hitta mycket gott mathantverk är Lammbutiken i Äpplerum, Ölands Örtagård i Stora Frö och Ölands Kvalitetsprodukter som finns både i Bårby och Färjestaden.

Mer keramik med öländsk design där det är öppet även på vintern hittar man hos Kookon i Borgholm och hos Paradisverkstaden i Färjestaden. Resmo Krukmakeri och Lotta o Mary har också mycket fint. Handstöpta ljus finns hos Stickobrinn i Kastlösa, och om man ändå är på södra Öland sitter det fint med en fika på SöderBönor i Mörbylånga som har öppet året runt.

Vad gäller middag även under vintern tycker jag mycket om Kalk i Löttorp. (Är man i Löttorp kan man även titta in hos Ullcentrum för mer öländskt hantverk.) Nyöppnade Epok i Färjestaden har öppet på veckosluten, och i Borgholm finns flera restauranger som har öppet året runt. Själv tycker jag extra mycket om Brasserie Tack o Bock som har härlig stämning och riktigt god mat. Kårehamns Fisk & Havskök är också ett bra tips, och icke att förglömma – alltid kroppkakor i Arontorp!

 

// Helena Elm, 14 december 2022

nyår - tomtebloss
Ring in det nya året
Läs mer
Eriksöre bygata i vinterskrud
Julmys på Öland
Läs mer