Ölandsbron
18 Jun 2021
Tips & Inspiration

Utkiksplatser

När du åker över Ölandsbron ser du det glittrande havet och landskapet framför dig som ger en varmt välkomnande känsla. Fortsätt att upptäcka ön genom våra listade utkiksplatser och fyll sinnet med vackra vyer över hav och alvar. Ön erbjuder utsikt från en hög höjd från våra fyrar men även en vacker vy över ett platt Alvar. Blicka ut över de orkidéefyllda gräsmarkerna vid Högenäsorde med Östersjön i bakgrunden eller betrakta vyn av Borgholms slottsruin.  

Långe Erik 

Långe Erik är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten på Ölands norra udde. Det är en av de större sevärdheterna på ön och för att göra omgivningarna ännu mer attraktiv startade Fyrvaktarn´s Dotter en liten souvenirbutik, visningar och ett pittoreskt café 1999. Genom att promenera de 132 trappstegen till balkongen som är belägen på 28 meters höjd får man en enastående utsikt av omgivningen och dess unika miljöer. Hitta till Långe Erik.

 

Högenäs Orde 

Högenäs orde är ett naturreservat med en höjdrygg vars högsta punkt ligger 9,3 meter över havet. Orde betyder udde på Öländska. Området har en lång tradition av bete som avspeglas i områdets artrika flora. Från höjden kan du blicka ut över Östersjön och de öppna betesmarkerna. På våren kan du njuta av vyn från de orkidéefyllda gräsmarkerna. Hitta till Högenäs Orde

Kustvägen Äleklinta-Sandvik 

Följ kustvägen mellan Äleklinta och Sandvik och upptäck den slingrande grusvägen och Ölands stenkust. Njut av havets närhet och en vy över välbevarade sjöbodar, rester från gammal stenindustri, pågående stenbrott och gravfält. Längst med kustvägen kan du uppleva en storslagen utsikt över Kalmarsund. Hitta till Kustvägen.

 

Gullehamns stenbrott 

Besök Gullehamns gravfält som ligger i sluttningen ner mot havet. Där kan du gå ner mot stenbrottet och promenera uppe på landborgen för en slående utsikt över vattnet. Hitta till Gullehamns stenbrott.

Borgholms slott 

Borgholms slott är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Slottet kallas för Nordens vackraste ruin och är idag ett av regionens största turistmål. Slottet är anlagt på krönet av den cirka 40 meter höga landborgskanten och ger en fin vy över arkitektur och natur. Där kan du blicka ut över slottsalvaret och Kalmarsund. Hitta till Borgholms slott.

 

Eriksöre Rastplats 

Besök Eriksöre rastplats. Duka upp med en trevlig fika och se ut över Mörbylånga dalen och Kalmarsund. Hitta till Eriksöre rastplats.

Fågeltorn i Beijershamn

Klättra upp i fågeltornet i Beijershamn och blicka ut över Kalmarsund och Kalmar. Visste du att i mitten av 1800-talet påbörjades bygget av en två kilometer lång pir som skulle bli en viktig hamn på Ölands västsida. Efter fem års arbeten stod hamnen klar 1858. Det visade sig dock att den var felkonstruerad och den började snabbt att slamma igen. Uppgrundningen innebar problem för sjöfarten och efter 15 år togs Beijershamn helt ur bruk. Allt eftersom uppslamningen fortskred började säv och vass att vandra in. Detta skapade med tiden en unik miljö med blandning av strandängar, vassar och öppna vattenytor. Tillsammans med den grunda viken och sandreveln blev Beijershamn en av Ölands viktigaste fågellokaler, både under häcknings- och flyttningstid. Hitta till Beijershamn.

 

Mysinge Hög 

Mysinge hög är en av Ölands största gravhögar. Den är 45 meter i diameter och fyra meter hög. Ingen av gravarna är utgrävda men fynd från yngre bronsåldern har påträffats i ett gammalt grustag i områdets norra del.  Från högen har man en vidsträckt utsikt över Stora alvaret, Mörbylångadalen och Kalmarsund. Hitta till Mysinge hög.

Långe Jan 

Långe Jan, som tändes första gången år 1785, är en av Sveriges äldsta fyrar. Med sina 42 meter är den dessutom Sveriges högsta fyr. Namnet Långe Jan kommer från det medeltida kapellet S:t Johannes. När kapellet revs användes stenen till fyrbygget. Ett stenkors, väster om vägen mellan Långe Jan och Ottenby kungsgård, utmärker platsen för det dåtida kapellet. Vägen ner mot sydspetsen, med fyren Långe Jan i sikte, är en av de mest spektakulära på Öland. Delar av året kantas vägarna här av betande kor och får. Följ de 197 trappstegen upp till toppen och blicka ut över Ölands sydspets! Hitta till Långe Jan.