vårutflykt till norra öland och trollskogen

Förra helgen åkte vi till norra Öland och besökte Trollskogen! Kanske att ni har hört talas om skogen med de knotiga tallarna och träden? Skogen gör verkligen skäl för sitt namn och är ett av Ölands mest klassiska besöksmål.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

För att komma ut till de riktigt knotiga och trolska träden får man promenera på en stig i skogen i ungefär två kilometer, och stigen dit bjuder på väldigt mycket fint. (Även om vi inte hittade några sockerdrickor i just det här trädet.)

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Alldeles i början av gångstigen kunde man plocka med sig ett eget litet vårteckenbingo och kryssa för det man hittade.

Mycket uppskattat av barnen, som genast blev mer positivt inställda till att promenera.

Inne bland de höga tallarna hade vi bra skydd för vinden. Eftersom det finns så mycket ihåliga träd och även död ved i Trollskogen så trivs insekter och lavar extra bra här.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Efter en kort promenad kommer man ner till vattnet.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Klapperstenstranden har ljusa, nästan vita stenar, och tjejerna kastade smörgås ner i vattnet.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Vi tog igen oss en liten stund på en stock under de låga tallgrenarna innan vi fortsatte vidare in i Trollskogen.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Den här gamla eken har riktigt många år på nacken! 900 år tror man att den är, och den går under namnet Trolleken. Jag tror faktiskt aldrig att jag har sett en ek med så här tjock stam någon annanstans.

På Öland finns två Naturum; ett på södra Öland nere vid Ottenby där fokus ligger på fåglar som också har öppnat för säsongen, och så Naturum Trollskogen där det handlar mycket om insekter. Här är det öppet torsdagar till söndagar, och varje dag från och med midsommar.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

Fåglarna inne på Naturum låter faktiskt när man klappar dem. Hela Naturum är väldigt interaktivt och lärande, och riktigt roligt och intressant för både barn och vuxna.

Helena Elm - Utflykt - Trollskogen

 

På skärmarna därinne kan man trycka på olika symboler för att lära sig mer. Just här handlade det om näringskedjan.

Det finns också flera luckor som man kan öppna i olika höjdnivåer så att barnen når. Innanför vissa luckor kan det vara en rörlig bild, och i den här luckan i det gamla trädet…

Helena Elm - Utflykt - Naturum

 

…gömde sig små trollfladdermöss snidade i trä som man kunde klappa!

Helena Elm - Utflykt - Naturum

 

En belyst lucka nere i golvet var extra spännande.

Helena Elm - Utflykt - Kalk
Helena Elm - Utflykt - Kalk

Av frisk luft blir man hungrig, och nu var det helt klart lunchdags! Vi begav oss till restaurang Kalk i Löttorp som har riktigt goda hamburgare.

Vi har alltid gillat att äta på Kalk, och nu när vi har barn uppskattar vi extra mycket det faktum att de har en lekhörna. Och att de inte bommar igen för säsongen, här kan man äta under årets alla månader.

Kalk är känt för sina goda hamburgare, men minst lika omtalad är potatisen! Här får man inte vanliga pommes, utan tunt skurna, nyfriterade chips som smakar helt fantastiskt. Jag kan äta hur mycket som helst.

Helena Elm - Utflykt - Långe Erik

 

Norra Öland har många sevärdheter, och en av dem är fyren Långe Erik. Den är inte lika lång som Långe Jan nere på södra udden, men den är lika fin! Den är byggd i kalksten och stod klar 1845, och mäter 32 meter över vattnet.

Helena Elm - Utflykt - Långe Erik

 

Vi hade med oss kikare för att spana lite extra.

Efter att ha tittat på Långe Erik åkte vi hem igen, men stannade till i Byxelkrok och köpte varsin glass som vi åt i eftermiddagssolen. Tänk vad härligt att våren äntligen är här nu!

Just nu är fyren stängd, men på sommaren kan man gå upp i den.

 

// Helena Elm, April 2021