Utkiksplatser på Öland

 

När du åker över Ölandsbron ser du det glittrande havet och landskapet framför dig som ger en varmt välkomnande känsla. Fortsätt att upptäcka ön genom våra listade utkiksplatser och fyll sinnet med vackra vyer över hav och alvar. Ön erbjuder utsikt från en hög höjd från våra fyrar men även en vacker vy över ett platt Alvar. Blicka ut över de orkidéefyllda gräsmarkerna vid Högenäsorde med Östersjön i bakgrunden eller betrakta vyn av Borgholms slottsruin.  

Ta del av några utkiksplatser här nedan.  

HÖGENÄS ORDE
Högenäs orde är ett naturreservat med en höjdrygg vars högsta punkt ligger 9,3 meter över havet. Orde betyder udde på Öländska. Området har en lång tradition av bete som avspeglas i områdets artrika flora. Från höjden kan du blicka ut över Östersjön och de öppna betesmarkerna. På våren kan du njuta av vyn från de orkidéefyllda gräsmarkerna.  

 

KUSTVÄGEN ÄLEKLINTA - SANDVIK
Följ kustvägen mellan Äleklinta och Sandvik och upptäck den slingrande grusvägen och Ölands stenkust. Njut av havets närhet och en vy över välbevarade sjöbodar, rester från gammal stenindustri, pågående stenbrott och gravfält. Längst med kustvägen kan du uppleva en storslagen utsikt över Kalmarsund. 

GULLEHAMNS STENBROTT
Besök Gullehamns gravfält som ligger i sluttningen ner mot havet. Där kan du gå ner mot stenbrottet och promenera uppe på landborgen för en slående utsikt över vattnet. 

 

BORGHOLMS SLOTT
Borgholms slott är ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Slottet kallas för Nordens vackraste ruin och är idag ett av regionens största turistmål. Slottet är anlagt på krönet av den cirka 40 meter höga landborgskanten och ger en fin vy över arkitektur och natur. Där kan du blicka ut över slottsalvaret och Kalmarsund.  

ERIKSÖRE RASTPLATS
Besök Eriksöre rastplats. Duka upp med en trevlig fika och se ut över Mörbylånga dalen och Kalmarsund.  

 

FÅGELTORN I BEIJERSHAMN
Klättra upp i fågeltornet i Beijershamn och blicka ut över Kalmarsund och Kalmar.   

MYSINGE HÖG
Mysinge hög är en av Ölands största gravhögar. Den är 45 meter i diameter och fyra meter hög. Ingen av gravarna är utgrävda men fynd från yngre bronsåldern har påträffats i ett gammalt grustag i områdets norra del.  Från högen har man en vidsträckt utsikt över Stora alvaret, Mörbylångadalen och Kalmarsund. 

ÖRNKULLEN
Vandra längst med Örnkulleleden och blicka ut över Stora Alvaret på denna höjdplatå. Höjden ger en fin utsikt av Alvaret och dess omgivningar. 

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.