på utflykt till ramslöksskogen och stora rör

Följ med Helena Elm och hennes familj på en utflykt till ramslöksskogen och Stora Rör.

Våren har kommit med besked till Öland och vi har redan fått njuta av temperaturer på över 20 grader! Just en sådan solig vårdag häromveckan passade vi på att åka på utflykt till Stora Rör för att fika och plocka ramslök i trakterna runt omkring.

Längst nere vid vattnet i Stora Rör i en röd bod ligger Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga som håller öppet året runt. Här kan man köpa surdegsbröd och dricka riktigt fin cappuccino, men vad stället är mest känt för är utan tvekan sina kardemumma- och kanelbullar.

Helena Elm - stora rör - mormors

Jag överdriver inte när jag säger att dessa kardemummabullar är de godaste jag ätit i hela mitt liv. Varma och nybakta, och med den där smöriga knäcken som flyter ut lite under bullarna och stelnar… Ibland äter jag två bullar själv.

Här tittar vi på när Anita som driver caféet penslar bullarna. Caféet heter Mormors som en hyllning till Anitas mormor, för det var hos sin mormor i Stora Rör som Anita tillbringade sin barndoms somrar. Innan Ölandsbron byggdes 1972 var det mellan Stora Rör och Revsudden som färjetrafiken gick, och Anita sommarjobbade i kiosken i Stora Rör när hon var tonåring.

Helena Elm - stora rör - hamnen

Även om det var gott om utrymme mellan borden på uteserveringen ville vi sitta nere vid bryggan för att titta på vattnet och höra vågornas kluckande mot båten som låg förtöjd vid bryggan.

Nybakta bullar och kaffe i strålande vårsol på en brygga på Öland, vad mer kan man önska sig?

Helena Elm - stora rör - ramslöksskogen

 

Mätta efter fikat åkte vi sedan vidare till Rönnerum för att plocka ramslök.

Om man aldrig har plockat ramslök tidigare, kanske man undrar kring hur man verkligen vet att det är ramslök? Bladen liknar ju liljekonvalj, som är giftigt, men det är ingen risk att man misstar sig – ramslöken har en doft som övertygar, och det luktar som en blandning av gräslök och vitlök. Och av ramslök och liljekonvalj brukar ramslöken komma tidigast.

Helena Elm - stora rör - ramslöksskogen

 

Man kan äta både blad och stjälk, och ramslöken går även bra att frysa. Själv brukar jag frysa den i buketter om ungefär 20 gram styck, då det är en bra mängd till en omgång ramslökspesto eller ramslöksaioli.

När ramslöken växer som allra bäst gör även vitsipporna det, och tjejerna plockade varsin bukett.

 

// Helena Elm, 28 april 2020