Guldringar.jpg
Bilder på museet maj 2009 009.jpg

Skedemosse Museum

Det i särklass mest berömda fyndet från Skedemosse är guldringarna. Det så kallade Skedemosseguldet består av sju halsringar av rent guld med en total vikt på 1,3 kg - en ofattbar rikedom på den tiden.

Kring Kristi fördelse var Skedemosse en av södra Sveriges viktigaste offerplatser. Här offrades stora mängder djur, vapen, guld och även människor - allt för att blidka eller tacka gudarna.

På Skedemosse Museum får du uppleva den spännande historien kring offermossen, och om hur livet kunde se ut på järnålderns Öland. Tillsammans med museet finns en vandringsled på 5 km som leder till den gamla utgrävningsplatsen.

Guidade turer till utgrävningsplatsen kan arrangeras på begäran. Hör gärna av er så hjälper vi er att arrangera en spännande och intressant dag på Skedemosse Gård!

I museet visas den nyproducerade dokumentärfilmen "Järnålder - Om en Öländsk storhetstid". Filmen berättar dels historien om offerplatsen i Skedemosse, men även om andra spännande platser som järnåldersbyn i Skäftekärr och om öns många fornborgar.