8. Ölands Museum Himmelsberga
Kliv in i de välbevarade öländska gårdsmiljöerna och färdas tillbaka i tiden. Här får du ta del av miljöer från 1700- till 1900-talet och lära dig mer om kulturarvet samt nutida konst, hantverk och odling. Hela sommaren visas utställningar och barnen erbjuds ett eget program med bl.a. höhoppning och djurmatning.

9. J.A.G.S. museum
Välkommen till Gustaf-Jons värld av naivistiska skulpturer inspirerade av bibliska och historiska berättelser. Johan August levde hela sitt liv i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. I museet får du ta del av hans unika träskulpturer.

 

 

10. Eketorps borg
​Mitt i det öländska världsarvet möts både järnålder och medeltid. Den återuppbyggda fornborgen är den enda i sitt slag och en riktig upplevelse att besöka. Speja ut över vidderna från borgmuren eller prova på brödbakning, bågskytte eller medeltida lek och spel.

10 MUSEITIPS

 

1. Skäftekärr
På norra Öland finns norra Europas bäst bevarade bebyggelselämningar från järnåldern. Mer om dessa kan du lära om på Skäftekärr arkeologiska friluftsmuseum. Här finns ett uppbyggt järnålderslandskap med fägator, åkrar, långhus och aktiviteter.

2. Borgholms stadsmuseum
Museet ägs och drivs av Ölands Kulturminnesförening och är en av Borgholms vackraste gårdar med rötter i tidigt 1800-tal. I den pampiga huvudbyggnaden finns tidsenliga interiörer, industrihistoria och samlingar av öländsk konst och konsthantverk. Här får du också veta mer om Borgholm som populär badort och sjöfartsstad samt epoken Ölands järnväg.

 

3. Borgholms slott
​Välkommen till Sveriges mest kända slottsruin. Här har kungar genom tiderna byggt både försvarsverk och pampiga salar. Vandra runt i de forna slottsgemaken och njut av den fantastiska utsikten över alvaret och sundet. Se utställningen om slottets 900-åriga historia eller upplev en konsert på borggården.

4. Sollidens slott
Njut av vackra parker med prunkande blommor, träd och buskar mitt i kungafamiljens sommarparadis. Här pågår många evenemang under säsongen inom trädgård, mat och motor. Barnaktiviteter finns det gott om i parken och för den fikasugna är det anrika Kaffetorpet eller slottets creperie ett givet val.

5. Skedemosse museum
För 2 000 år sedan var Skedemosse en av vårt lands viktigaste offerplatser. Här, mitt på Öland, samlades våra förfäder till rituella sammankomster under hela järnåldern. Stora mängder djur och vapen, till och med människor, offrades. Men det mest kända fyndet är de nio stora guldringarna, Sveriges största skatt, av bearbetat guld. Allt offrat för att blidka gudarna. I museet finns en utställning som berättar om fynden och offergåvorna.

 

6. Vida museum och konsthall
Upplev ett av södra Sveriges största och mest betydande konstcenter – välkommen till Ölands Louisiana! Här visas spännande utställningar inom måleri, skulptur, foto och design. Från utställningssalarna och kafét bjuds du på en spektakulär utsikt över Kalmarsund.

7. Störlinge lantbruks- & motormuseum
I den 1 200 kvadratmeter stora hallen visas, förutom ett stort antal traktorer från 1930-talet och framåt, också gamla jordbruksredskap, stationära motorer, motorcyklar, mopeder, en lokomobil och andra bruksföremål som använts i hemmet.

Museumrundan

 

Öland är ön där du ständigt kan uppleva historiens vingslag. Fornborgar, gravsättningar, odlingslandskap, bebyggelse och framförallt väderkvarnarna, som kanske är det mest karakteristiska kulturarvet som Öland kan erbjuda. Runt om på ön görs olika typer av historiska kulturarv tillgängliga genom mer eller mindre organiserade upplevelser. Eketorps borg och Borgholms slott med guidade turer, särskilda barnaktiviteter och tidsenligt klädd personal. Men också mindre hembygdsföreningar eller byalag som sköter kvarnar och museum. Eller varför inte åka på safari bland öns alla öppna kyrkor? Om du siktat in dig på en semester med historiska och kulturella förtecken har du kommit rätt. 

BORGHOLMS SLOTT
Välkommen till Sveriges mest kända slottsruin. Här har kungar genom tiderna byggt både försvarsverk och pampiga salar. Vandra runt i de forna slottsgemaken och njut av den fantastiska utsikten över alvaret och sundet. Se utställningen om slottets 900-åriga historia eller upplev en konsert på borggården.  

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.