Familjen Svensson sitter förväntansfulla på direktbussen Silverlinjen från Stockholm för en efterlängtad semester på solens och vindarnas ö. De går igenom resplanerna en sista gång innan det är dags för lunchrast. De vill uppleva så mycket det bara går på en vecka och har därför planerat in många olika stopp. Den största delen av transporten sker på cykel för att ha en så liten klimatpåverkan som möjligt.

Silverlinjen beräknas vara framme i Kalmar kl. 15:40. Där väntar en kort promenad till hamnen där färjan Dessi ska ta familjen till Färjestaden och Öland. Väl i Färjestaden tar de sig till den anrika cykelaffären för att hämta ut sina hyrcyklar. Nu börjar äventyret på riktigt. Målet är att cykla från Färjestaden via småvägarna upp till mysiga Stora Rör som är etapp 1 för Svenssons.

Efter någon timmes cyklande, når de Stora Rör och det charmiga och Frankrikeinspirerade Mormors Pensionat Strandhagen, där första natten är bokad. Innan det är läggdags avslutar familjen dagen med ett kvällsdopp samtidigt som solen går ner vid horizonten. Dag två inleds med en stilla frukost med nybakat bröd direkt från Mormors Stenugnsbageri och Kaffestuga i den vackra hamnen innan färden fortsätter norrut.

Ölands enda stad, Borgholm är målet för dag 2. Spontana stopp för upplevelser och bad ska avnjutas och boende är bokat på Strand Hotell, som ligger precis vid Kalmarsunds kant. Efter en dag full av utforskande och besök på Borgholms och Sollidens slott bla är det återigen dags för mat. Denna gång på Hotell Borgholm, som ligger bara några hundra meter från Strand hotell och som tilldelades en michelinstjärna under 2021. Nu är familjen mätta, belåtna och hänförda av den goda maten och redo att gå till sängs.

Dag tre styr dem cyklarna mot Kustvägen och Äleklinta för vidunderlig cykling mot Sandvik på Sveriges kanske vackraste väg. I Sandvik ska det ätas glass och bara njuta av resten av dagen vid den vackra stranden. Pensionat Haga står för boendet denna dag.

Dag fyra är målet att besöka Hornsjön, Byrums Raukar och äta hamburgare på Kalk i Löttorp. Natten ska spenderas på Skäftekärrs vackra hotell. Där de även passar på att besöka Skäfteskärrs järnåldersby.

Dag fem blir det en kort cykling till Böda Sand där den milslånga stranden väntar. Två nätter är bokat på campingen innan det blir dags att hänga på cyklarna på Länstrafikbussen och åka mot Färjestaden för att lämna tillbaka hyrcyklarna. Silverlinjen tar familjen från Färjestaden hela vägen till Cityterminalen i Stockholm där dom beräknas vara framme kl. 14:45.