Ottenby fågelstation
Ottenby fågelstation

Ottenby fågelstation

Ringmärkning, utställningar och Sveriges högsta fyr! Ottenby fågelstation: Boka en guidning och följ med på ringmärkning! En fantastisk möjlighet att lära mer om fåglar och fågelforskning! Vi visar fåglar i handen, hur ringmärkningen går till samt hur fällor och fångstanordingar fungerar.

Vi berättar om verksamheten och om forskningsresultat som uppnåtts. Visste du t.ex. att här årligen fångas 15.000-25.000 fåglar, att vi genom fångsten kan följa variationer i fågelpopulationernas storlek och att vårfåglarna anländer allt tidigare? Återfynd av ringmärkta fåglar ger oss kunskap om vart och hur våra fåglar flyttar, hur gamla de blir och mycket annat. Guidningen tar ca 40 min och kan bokas mellan 10.00 och 16.00. Pris 65 kr/vuxen, 45 kr/barn (tom 16 år). Minimibelopp 350 kr.

Naturum Ottenby:
Uddens besöks- och informationscentrum, alldeles intill Långe Jan. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka på egen hand. Dessutom erbjuder vi ett flertal programpunkter, guidningar och evenemang. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar. Fri entre.

Långe Jan:
Fyren Långe Jan tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år. Fyren var då 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och med 197 trappsteg upp till toppen. Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr. Utsikten från toppen är magnifik. Fyren är öppen under vår, sommar och höst samma tider som naturum.