Helena Elm - Penåsa Rastplats
05 Feb 2022
Ölandsälskare Tipsar

Ölandsälskare tipsar om vinteraktiviteter!

Vad gör ni allra helst en ledig på Öland den här tiden på året? En fråga som vi ställde till våra vänner på Facebook och Instagram. Här nedan har vi samlat ihop tipsen! Låt dig inspireras!

1. Upptäck Trollskogens hemligheter

Besök skogen på Ölands norra spets, skogen som under den här årstiden blir än mer trollsk och mystisk, särskilt när havet brusar och vinden viner bland de krokiga tallarna. Finn en plats i lä och plocka fram en värmande picknick eller leta efter vraket Swiks som förliste i december år 1926. I naturreservatet finns tre leder, allt från kortare tillgänglighetsanpassad led på spänger till en längre led som tar dig ända ut till nordspetsen. Läs mer om lederna här.

2. Promenera i kronjuvelen Halltorps Hage

Halltorps hage är kronjuvelen bland lövskogarna utmed Ölands västkust. Här lever så många arter att området räknas till ett av de artrikaste i Sverige. De mest exklusiva bor i de uråldriga ekarna som finns i Halltorps hage. Går du Lilla lundstigen så får du se dessa pampiga trädjättar. Missa inte heller strandpromenaden och den vackra lövängen! 

 

3. Cykla längs med lederna i det nybildande naturreservatet Rälla-Ekerum

Utmed Ölands västra kust, i anslutning till Ekerums golfbana ligger det nybildande naturreservatet Rälla-Ekerum. I reservatet har en imponerande mängd hotade arter hittats. Fantasieggande namn som storkägelbi, saffransfingersvamp, Öländsk kamklobagge och djävulssopp är bara några av representanterna för denna mångfald. Intill Ekerum Resorts Golfbanor finns uppmärkta slingor som leder dig genom Rällaskogen, de är allt från 2,5 km till 7,2 km långa. 

4. Lek kurragömma i Ismantorps borg

Klä på er varma kläder och bege er till Ismantorps borg, den mystiska borgen i Mittlandsskogen med gamla husgrunder som fortfarande är väl synliga. Är barnen med är det en fantastisk plats att leka kurragömma på och har ni vandringskängorna på er finns här vandringsleder. Här kan du ta del av alla sevärdheter och vandringsleder som finns i Mittlandsskogen! Vill du gå en längre tur på 50 km finns här en led mellan Ismantorps borg och Gråborg, ta del av karta över leden här.

 

5. Gråborg med fikakorg

När vintersolen skiner är det som allra bäst att göra utflykter på ön. Gråborg och St Knuts Kapell som ligger i närheten av Algutsrum strax utanför Färjestaden är ett perfekt utflyktsmål som bjuder på fina vyer och låter dig uppleva både natur och kultur. Störst bäst och vackrast, ja kanske, åtminstone är Gråborg Ölands största fornborg och även en av Sveriges största ringmur i sitt slag. Helena Elm och hennes familj gjorde en utflykt till Gråborg i våras, ta del av hennes tur till borgen här och låt dig inspireras till din nästa utflykt på ön.

6. Speja efter fåglar i Beijershamn

Fågeltornet i Beijershamn ger dig inte bara möjlighet att speja efter alla de fåglar som fullkomligt älskar platsen utan det ger dig också en otroligt fin utsikt över Kalmarsund. Några kilometer söder om Färjestaden finner du naturreservatet Beijershamn, en av Ölands viktigaste lokaler för fåglar vid vatten, så här gäller det att vara försiktig och inte störa eller förstöra. När du spejat klart i fågeltornet så finns här en vandringsled på dryga 5 km som tar dig runt i reservatet. Ta del av kartan här.

 

7. Vinterutflykt till Penåsa

Häng med på vinterutflykt till Penåsa ödeby på Öland! Packa fikakorgen full med vinterfika och bege er till Penåsa nära Kastlösa på Öland för en härlig vinterutflykt. Läs mer om utflykten tillsammans med Helena Elm och hennes familj.

8. Spana efter havsörn i Ottenby

Har du inte besökt Ölands södra udde under vinterhalvåret är det hög tid att göra det nu! Förutom de fantastiska vidderna och fina promenadslingor har du nu även chansen att se Havsörn som lockats hit av det öppna vattnet och de stora mängderna sjöfågel. Det är även nu du har chansen att se Strömstare, som letar mat under vattnet, de förbiflygande Sidensvansarna, som flyger från rönn till rönn i jakt på de goda bären, eller Vinterhämpling, som övervintrar i de södra delarna av landet. Vilka fåglar kan du hitta? Söker du ett fågeltorn finns det såklart i de södra delarna av Ottenby lund. Utsikten från tornet är alltid hänförande. Härifrån kan du blicka ut över Schäferiängarna mot havsbandet. När ni spejat klart kan ni duka upp er medhavda picknickkorg och njuta av allt gott ni packat med er.

9. Uppfriskande kallbad

Har ni märkt att det är många som har börjat kallbada? Otroligt bra då det har så många hälsofördelar! Har du kallbadat tidigare? Om inte, kanske det är dags att ta ett dopp längs med Ölands kust den här vintern.

Att ta med sig:

  • Ha på dig varma och löst sittande kläder.
  • Använd gärna badskor eller raggsockor och mössa. 
  • Ta med dig en stor handduk att torka dig med, kanske en badrock samt en liten handduk att stå på när du byter om.
  • Ha med dig varm dryck i en termos som du kan dricka efter badet.

Att tänka på:

  • Bada aldrig ensam! Ta med dig en vän och håll koll på varandra. 
  • Ta djupa andetag och ta det lugnt när du sänker dig ner i vattnet.
  • Ha koll på tiden i vattnet. Stanna inte i vattnet för länge även om det blir skönt efter en stund, två-tre minuter räcker. Pressa dig inte över gränser som känns obehagliga.
  • Doppa inte huvudet när det är minusgrader.

Ett kallt bad stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner – serotoniner som  bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring. Dessutom sägs det att kallbad stärker immunförsvaret, minskar infektionskänslighet, värk och risken för nedstämdhet, ökar syreupptagningsförmågan och förmågan att hantera stress och oro samt ger bättre sömn, mer energi och gör oss mentalt starkare.