Mikaels löpartips på Öland
02 Dec 2021

Upplev Öland i löparskor – Tips från markandsförare och ponnypappa med spring i benen

Mikael Harmander Salleke är 42 år och bor i Skogsby med fru och en 8-årig dotter. Till vardags jobbar han som marknadsförare på Modig Machine Tool. När Mikael inte jobbar får familjen och dotterns aktiviteter stor uppmärksamhet. Som nybliven ponnypappa spenderar han även en hel del timmar på Hälsogårdens ridcenter i Risinge, som lite skämtsamt kan kallas för familjens andra hem. Träning är också ett av Mikaels stora intressen och minst tre gånger i veckan kan man möta honom i löparskor lite här och var på Öland. Här är hans tips på Öländska platser som är perfekta för ett löparäventyr.

Alvaret vid Möckelmossen

 

Stora Alvaret

Tänk dig att snöra på dig löparskorna i motljus och följa en traktorväg ut på alvaret. Låta frisk luft fylla lungorna. För varje steg ekar 136:ans sorl bort. Kvar finns lugnet, stillheten och storslagna vidder. Låt löparäventyret börja.

Alvaret inbjuder verkligen till löpning och det är lätt att bli ”carried away” av det mäktiga landskapet oavsett om du följer gamla vandringsleder, letar betonglock eller springer mellan de olika källorna med friskt vatten att fylla på i vattenflaskan. Möjligheterna till bra löpning är oändliga. Jag brukar utgå från Karlevi och springa längs stora alvarsleden, när jag närmar mig Frösslunda viker jag av mot Ekelunda för att springa runt Dröstorp och obanat tillbaka. Gösslunda är även en favorit att utgå ifrån när det gäller alvarslöping. Härifrån kan du springa ned till Tingstads flisor, två drygt tre meter höga tillhuggna kalkstensflisor som är resta högt beläget på en strandvall. Tillbaka i Gösslunda igen kan man ansluta på Gösslundaleden och följa den fram till mäktigt långa Mittmuren som klyver Öland i drygt fyra mil. Jag tar mig över muren på lämpligt ställe och och tar mig vidare till Bårbykälla och vidare mot Möckelmossen - och tillbaka. Alvaret precis så mäktigt, ödsligt, skiftande och svindlande vackert oavsett årstid.

 

 

Konungsbacke, gamla järnvägen mellan Skogsby och Lenstad och Rösslösa naturreservat

Öster om Skogsby på vägen mot Kalkstad finns en liten parkering på vänster sida. Därifrån går traktorväg in i Mittlandsskogens med dess gömda skatter. Det första som du passerar är de hemliga trädgårdarna. En smått magisk plats med växter väl dolt för omvärlden. På stigar genom Konungsbackes naturreservat letar jag mig fram till gamla järnvägsbanken som bjuder på rysligt bra löpning.  Här, i en svunnen tid susade fram tåg till Lenstad, något som kan vara svårt att förstå idag. På våren är det som att springa under ett valv av grönska så här på hösten är det sått magiskt att tänka på hur det var här förr inte bara när tågen gick utan när mil efter mil av stenmurar växte fram. Framme vid Lenstads gamla stationshus följer jag vägen till Smedsgärde för att på stigar leta mig fram genom den täta mittlandsskogen tills jag kommer fram till Ödeskog ödeby och Rösselkärrets naturreservat. Platser som minner om fornstora dagar. Mittlandsskogen äter sakta men säkert upp de spännande ruinerna från byn som ödelades tidigt 1900-tal. Hoppas alla någongång tar sig an utmaningen att upptäcka detta gömda och glömda men ack så vackra delarna av Öland.

 

 

Guldleden Skedemosse

Jag parkerar bilen vid Skedemosse Museum och Gårdsbryggeri för att ge mig ut på en löprunda på en av mina favoritplatser på Öland. Jag följer traktorvägen fram till Natura 2000-området. Springer på fårbetat gräs vidare ut mot mossen som var Skandinaviens viktigaste offerplats under järnålder och vikingatid. I den torrlagda mossen har bland annat Sveriges största guldskatt hittats. Jag stannar upp ett tag och tar in det hemska från en svunnen tid. Det är minst sagt lite mystik i luften. Jag letar mig vidare upp till Sörby borg som varit bortglömd i snart 300 år. Jag springer tillbaka på den tydligt uppmärkta leden och passerar en liten charmig gård innan jag inleder spurten tillbaka till vackra Skedemosse Gård.

 

Kulturlöpning längs Margit Fribergstigen, Smedby och Gåsesten

Längs havet. Som en kung i löparskor....  Ensam majestät på en öländsk strand.

Efter en sväng ut på Alvaret har jag letat mig ned för landborgskanten vid Smedby och springer längs stranden söder ut. Jag springer i den Öländske författaren Margit Fribergs fotspår och kombinerar löpning med kultur. Under löprundan som börjar i Smedby på södra Öland passerar jag de miljöer Margit Fribergs växt upp i och tar del av texter från hennes böcker. Texterna finns att hämta vid Smedbys hembygdsförening och på en karta är det utmärkt när och vart de olika texterna ska läsas. Löprundan får en helt ny dimension och tempo blir helt obetydligt. Jag tar mig tid att njuta av vyerna, miljöerna och de välskrivna texterna.  Jag springer till Gåsesten längs havet och bara njuter, låt löprundan aldrig ta slut.

 

Beijershamn, Sandbergen och Kleva

Krossade drömmar från ett misslyckat hamnprojekt. Men fantastisk fin löpning. Beijershamn, vilken storslagen plats. Idag finns en två km lång pir och storslagna vyer kvar. Hit återkommer jag ofta, då jag ibland får för mig att springa hemifrån Skogsby ned till stallet i Risinge medan dottern rider. Jag brukar alltid springa ett varv på den långa vandringslingan ute på Beijershamn de årstider jag inte stör fågellivet. Annars passerar jag förbi i Vicklebyskogen och följer havet fram till Sandbergen och vidare mot Kleva. Jag springer längs klapperstensstränder och dramatiskt sluttande sandberg. Passerar Sandbergens festplats där tallarnas gungande i vinden sägs ske i takt till Syster Sols låt Kärleksrevolt. Jag följer branten med magisk utsikt över Kalmarsund. På några ställen gäller det att hålla tungan rätt i mun då stigen går rysligt nära branten. När jag närmar mig Kleva tar jag mig ned från sanddynorna till klappstensstranden och passerar det lilla trädet som i flera år kämpat sig kvar på torra land.

 

vandring i Rällaskogen

 

Ekerum, Rällaskogen och trappan

Ett Öländskt kungarike för rolig traillöpning. Med ett myller av stigar, backar och en trappa med 118 trappsteg. Om somrarna när vi är i vår stuga i Ekerum brukar jag minst en gång springa till Mormors Stenugnsbageri i Stora Rör och köpa deras fantastiska bullar.

 

Träd

 

Station Linné

Jag är lyckligt lottad som bor så pass nära Station Linné och deras fantastiskt välskötta vandringsleder. När jag har ont om tid brukar jag springa Tengöleden på 6,5 km. Leden går på stigar genom gamla Skogsby och utgrävningarna de gör där. Stigen går längs ett mer än 15 km långt handgrävt dike som anlades under mellankrigsåren. Förbi en fårhage, över en stätta och ut på Alvaret och tillbaka till Station Linné igen. Vill man, går det att förlänga rundan och springa bakvägen till Kalkstad på grusväg och ut på Alvaret och på trampad kostig springa mot Eriksöre och där ansluta på leden igen. En skön runda genom olika Öländska naturtyper.

 

Äleklinta

 

Äleklinta och Bruddesta

Har man en åtta åring som vill följa med på cykel, är löpning mellan Äleklinta och Bruddesta svårslagen. Den svindlande utsikten och det dramatiska landskapet längs Ölands kustväg är lockande och dottern på cykel får ett härligt äventyr. Under denna runda är fika och stenkastning ut i havet vid Bruddesta ett måste. Sedan är det först tillbaka till Äleklinta som vinner.

Vill ni följa Mikaels liv som ponnypappa och löpentusiast? Följ honom på Instagram