johanna-bladh-hero
02 Jul 2021

Influencern Johanna Bladh tipsar om sina Öländska pärlor

Du behöver inte åka utomlands för att uppleva magiska solnedgångar och otrolig mat. Öland är ett mecka för den som vill upptäcka nya platser och matsensationer, men som inte vill ta sig utomlands. Inom öns radie på drygt 13 mil långt och 1 mil brett hittar du gömda pärlor som du bara inte får missa om du reser i sommar.

Nedan hittar ni Johanna Bladhs fem bästa ölandstips.

Mallorca-solnedgång

Aldrig i mitt liv har jag upplevt en vackrare solnedgång än den vid Byerums raukar, med utsikt över ön Blå Jungfrun i horisonten. Att få ta ett dopp i det kristallklara vattnet på stranden eller vid stenarna, och sedan betrakta solens strålar färga horisonten rosa är otroligt vackert – och jag garanterar att ingen kommer kunna veta om dina instagrambilder tagna här är från Öland eller Mallorca!

Sommarmarknad med mysfaktor 100

Vill du flanera mellan solvarma, röda fiskestugor med en glass i handen och provsmaka Ölands läckerheter samtidigt som du fyndar ett och annat smycke eller inredningspryl? Då är Byxelkroks hamn något för dig. Här ordnas nämligen en mindre marknad i bodarna nere vid vattnet. Mellan 24-25 juli ordnas marknaden – missa inte att planera in i kalendern! Ps. Byxelkrok ligger nära Byrum – så varför inte passa på att se solnedgången på vägen tillbaka?

Upplev södra Öland – i författarens spår

Gillar du spänning och mystik rekommenderar jag varmt att läsa Ölandsförfattaren Johanna Mo’s skönlitterära böcker om påhittade brott på ön. Efter att ha läst om polisen Hanna Dunckers spännande arbete åkte vi förra sommaren i bokens fotspår. Vi åkte förbi vackra Kleva, Gårdby, promenerade vid fornminnet bredvid Möckelmossens rastplats och fikade i Grönhögen. Istället för en vanlig utflykt upplevde vi allt genom berättelsens ögon, vilket gjorde resan spännande och fantasifylld. Ett hett tips för den som gillar berättelser!

Galetter på en pittorisk bakgård

Att flanera i lilla Borgholm är ett måste för alla som vill uppleva en mysig sommarstad med pittoreska hus. Men den kanske mysigaste upplevelsen hade när vi beställde lunch på Norrings Creperie, en fantastisk liten bakgård till en butik där du kan äta ljuvliga, glutenfria galetter eller crepes mitt bland färsk salvia och vackra blommor. Ett måste för både dig och dina smaklökar! Ps, det fanns bra alternativ för mig som vegetarian!

Godsaker och bröd i världsklass

Och på tal om mat. Befinner du dig på norra Öland får du inte missa att besöka Kaffestugan i Böda. Deras små bakelser, bröd och pizzor är värda en liten väntan. Caféet har dessutom belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ”White Guide”, vilket betyder att Kaffestugan håller ”väldigt god klass”. Och det, mina vänner, kan jag intyga. Jag kan numera titulera mig som stammiskund här efter mina frekventa besök så fort vi befinner oss på ön.