MarikaOttosson
05 Nov 2021

Fotografen Marika Ottosson tipsar om sina favoritplatser att fota på

Marika Ottosson 42-år, bosatt på Öland sedan 2020, arbetar som fotograf och delar nedan med sig av sina absoluta favoritställen för fotografering på Öland . Tänk på att du inte behöver vara fotograf eller ha en systemkamera för att fånga dessa vackra platser, mobilen går precis lika bra. Upplev och njut!

Kameler i Ormöga

 

Ormöga

När du svänger av ner mot Äleklinta är ett måste att stanna till och fotografera alla dessa underbara kameler som går runt på ”Ölands savann”. Fånga deras minspel och varför inte få till den perfekta bilden på kamelerna i solnedgång.

Hitta hit

 

Djupvik-brygga

 

Äleklinta

Har en vacker stenstrand med badbrygga, mysiga små fiskestugor och såklart pampiga väderkvarnar att fotografera med havet i bakgrunden. På våren blommar även blåelden här.

Hitta hit

 

Bruddesta

Ett gammalt fiskeläger med små stenhus, de brukar ligga båtar uppdragna på stenstranden så att du kan ta den där klassiska fina båtbilden. Här är stora vackra höjdskillnader och solnedgången är helt magisk. Är du här på hösten kan dimman breda sig ut majestätiskt.

Hitta hit

 

Djupvik

 

Djupvik

Vill du uppleva turkost vatten ska du stanna i Djupvik. Även här har du stenstrand med uppdragna gamla båtar och stenhus. Fota stenar, gamla rostiga båttillbehör. En klassisk bild från denna plats är de tre små stenhusen med Ölandsmur och havet i bakgrunden - fantastisk plats!

Hitta hit

 

Sandvik

 

Sandvik

Söker du den där känslan av att vara utomlands fast på hemmaplan? Här kan du uppleva turkost vatten, stenhus, restauranger och kvarnar. Även om platserna i skrift kanske låter lika är varje plats helt unik, olika ljus, färger och stenar. Din kamera kommer gå varm!

Här på stranden finner du även en gammal rund stenbunker som är ett roligt motiv att fotografera. Hamnen och alla dess båtar är unikt i Sandvik längs med stenkusten.

Hitta hit

 

Jordhamn

 

Jordhamn

Kan nog vara en av Ölands vackraste fotomotiv med sin Skurkvarn. Här får du inte missa Ölands klassiska bild! Backen norr om kvarnen som slingrar sig så vackert på bild med skurkvarnen och havet. Lek gärna med skärpedjupet här med lite löv i förgrunden så blir det extra känsla i bilden. Jag har inte själv upplevt det, men de är ett måste framöver även för mig; Norrsken! Här kan man fånga norrsken, visst låter det som en dröm?

Hitta hit

 

 

Alvedsjö bodar

Här har vi grå fiskebodar i trä med halmtak. Blå ljungfrun poppar upp i havet och en stor svart gammal träbåt på stranden. En perfekt fotoplats där solen värmer lite extra om ditt resesällskap vill ta en kopp kaffe på strandens bänkar.

Hitta hit

 

Horns udde

 

Horns udde

Här har du stora höjdskillnader! Från vägen får du en fantastisk utsikt över hela stranden med blå ljungfrun i horisonten. Stranden har fina stora stenar och vattnet är turkost vissa dagar. Längs med stranden har du också stora stenblock som breder ut sig. Fram med kameran för här kan du ta riktigt många fina bilder. Är du här vid solnedgång kan du räkna med att stanna en stund. Magiskt.

Hitta hit

 

Byrums raukar i solnedgång

 

Byrums raukar

Är du på Öland vill du såklart ha raukar med dig hem i din kamera? Glöm inte att fotografera dem från alla håll, så har du extra många motiv med dig hem.

Hitta hit

 

Byxelkrok

 

Byxelkrok och Neptuni åkrar

Röda små fiskestugor och stora stenblock som vågorna slår i. Magiskt alla årstider! På våren blommar blåelden, på sommaren har du makalösa solnedgångar och på vintern lyser de röda stugorna vackert i snön.

Hitta hit

 

Högby fyr

 

Högby fyr

Lite kusligt nästan men vilka vyer och vilken fin fyr - ett måste om du som jag är löjligt förtjust i fyrar!

Hitta hit

 

Kapelluddens fyr

 

Kapelluddens fyr

Här finner du en vacker röd fyr och fornlämningar. Hitta roliga och annorlunda vinklar på fyren genom att förflytta dig runt ruinen. På östra sidan kan du fånga fina astrobilder kvällstid.

Hitta hit

 

 

Össby

Fota den gamla bastun som står ute i vattnet, ett roligt fotomotiv. Här finns också vit sandstrand och mysiga lilla byn - Össby. Väl värt ett besök!

Hitta hit

 

Långe Jan

 

Långe Jan

Såklart! Jag är ingen fågelfotograf men här har du en plats att gå runt med din kamera om du fotar fåglar eller inte. Fyren går att fånga från hur många håll och vinklar som helst. En favorit hos mig är att fotografera fyren med de små halmstugorna i förgrunden. Vid Långe Jan kan du verkligen skapa magiska bilder!

Hitta hit

 

 

Eckelsudde

Helt ärligt, vem gillar inte sälar? Vill du fotografera sälar är detta platsen för dig.

Hitta hit

 

Sandbergen

 

Sandbergen

En plats jag och familjen ofta tar en promenad vid. Alla tycker om att promenera här men såklart har du packat ner kameran för att ta bilder när familjen är med och njuter. Stora sandberg och slående vyer. Här fångar du verkligen bilder som får folk att undra var du varit - en unik plats!

Hitta hit

För att följa Marikas vardag som fotograf följ henne på Instagram @fotografmarikaottosson