Markus Tallroth
23 Nov 2021

fågelskådaren tipsar om sina bästa skådarplatser

Markus Tallroth är 37 år, kommer ursprungligen från Skåne. Bor nu i Isgärde på Öland med sin sambo och två barn. Markus utbildning i grunden är guide/turledare inom äventyrs- och upplevelseturismen. Han är VD på Naturbutiken (som nyss bytt namn från Naturbokhandeln) i Stenåsa där Markus startade sin anställning 2009. Han är fågelskådare sedan barnsben och så fort tid finns, letar han sig ut i naturen med kikare och kamera i högsta hugg. Man är bortskämd som fågelskådare på Öland. Den mängd fågel man får uppleva på ön är unik i Sverige. Ingen dag är den andra lik när man ger sig ut på Öland, man vet aldrig vad man kommer stöta på. Genom åren har jag sett 358 olika fågelarter på Öland, det vittnar om vilken artrikedom ön bjuder på. Det finns otaliga plaster att fågelskåda på Öland, men här listar Markus sina fem favoriter!

Långe Erik i soluppgång

 

ölands norra udde

Jag har sedan 2008 lagt 1000-tals timmar på Ölands norra udde. En plats som ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Här bjuds man på en mycket vacker miljö med hav, buskmarker, ängar och vackra stenstränder. När jag säger Ölands norra udde innefattar det de båda uddarna i norr. Den nordvästra udden där fyren Långe Erik ligger, men även den nordöstra där Trollskogen breder ut sig. Både vår och höst hyser området stora mängder rastande och flyttande fåglar. Under april och maj kan man mötas av tusentals rastande tättingar (småfåglar) som rastar innan de ska ge sig ut över havet kommande natt. Men även dagsträcket av flyttfåglar är magnifikt. På den nordvästra udden gör man bäst i att spana i buskmarkerna runt parkeringen och västerut längs med fyrvägen, men även själva fyrön (Stora grundet) brukar bjuda på fina möten. På den nordöstra udden brukar man få bäst utdelning om man vandrar på västra sidan av Trollskogen och tar sig hela vägen ut till spetsen på udden. En fin vandring på några kilometer. Glöm inte besöka Naturum som är beläget vid parkeringen.

 

 

horns udde

Nordväst om Löttorp sticker Horns udde ut i Kalmarsund. Här kan man längst ut på den sydvästra spetsen sitta och spana på sträckande sjöfåglar, vår som höst. Ett besök i april och maj när vindarna ligger på från västsektorn gör en aldrig besviken. Eftersom man sitter högt, har man väldigt bra span ut över havet. En mycket vacker plats! Missa inte att äta på KALK i Löttorp som i mitt tycke har Ölands bästa hamburgare och lunchmeny!

 

 

stenboudd

På östra sidan av ön i höjd med Runsten, hittar man Stenboudd. Det är en lokal med betade sjöängar och ett par vindpinade dungar. Längst ut på udden ligger några fina små sjöbodar där medhavd fika smakar extra gott. De betade strandängarna kan hysa tusentals gäss, vadare, måsar och tättingar. Man kan här vandra i timmar längs ängarna, i dungarna och stå och spana ut över havet. Det är inte alla som känner till denna pärla så man är ofta ensam om att få njuta av dessa öppna vidder. En liten grusväg leder ner precis söder om Runstens kyrka. I botten av den finns en parkering för 3-4 bilar. Passa på att fika på Gårdby Lanthandel & Café och besök Naturbutiken i Stenåsa om ni kör söderut längs med östsidan.

 

 

stora Rör

Som boende i Isgärde spenderar jag mycket tid i vindskyddet i Stora Rör och följer flyttfåglarnas framfart vår som höst. Vindskyddet är placerat precis i strandlinjen längst västerut på hamnplan. Man står här helt i lä oavsett vindriktning. Åker man dit i april bjuds man ofta på ett magnifikt sträck av ejder. Likt ett pärlband väller de fram över havet, ett sanslöst vackert skådespel! När man sen blir sugen på fika eller lunch har man både Mormors Stenugnsbageri och Bistro precis intill. Här finner man bland annat öns bästa kanel- och kardemummabullar.

 

 

ottenby

Ottenby är internationellt känt som en första klassens fågellokal. Här är det trevligt att skåda oavsett årstid - men under vår och höst är artrikedomen som störst. Här känner man sig verkligen som en besökare i fåglarnas värld. Överallt finns det något att titta på. Blir man trött på fåglarna kan man spana på alla sälar som vilar längs med stranden. Det finns mycket att hitta på för hela familjen på Ölands södra udde. Man kan äta gott på Fågel Blå, besöka Naturum, Naturbutiken och följa med på guidningar på fågelstationen. Har ni inte varit i Ottenby är det ett måste.

Vill ni följa Markus liv som fågelsklådare - följ honom på instagram