öländska berättelser

Öländska Berättelser är en serie där just berättelserna får stå i centrum. Ölänningar, nyblivna eller sedan generationer tillbaka, delar med sig av sin historia, sina minnen från ön.

hannah & moa paradis,
paradisverkstaden

Lyssna till systrarna Hannah och Moa Paradis som berättar om Paradisverkstaden, det familjeägda företaget som arbetar med stengodslera i alla former. Paradisverkstaden formger och tillverkar allt från mindre bruksföremål och serviser till större skulpturala objekt. Hjärtat ligger på Öland där Eva och Olof Paradis träffades under sin hantverksutbildning på Capellagården och senare startade Paradisverkstaden, närmare 50 år sedan. Döttrarna Hannah och Moa som numera driver Paradisverkstaden är utbildade på Konstfack, Beckman School of design och Konsthögskolan i Malmö. Alla i Familjen Paradis har egna formspråk och egna kollektioner. På Paradis upplever du något unikt när alla i en familj valt den estetiska yrkesvägen väljer att skapa och driva företag tillsammans.

Paradisverkstaden samarbetar gärna med andra konstnärer, krögare, arkitekter för att ta fram platsspecifik keramik för speciella miljöer. De finns representerade i Sverige och internationellt. Deras vackra butik och spännande verkstad är ett välbesökt utflyktsmål på Öland öppet året om. Här kan du se utställningar, inspireras, njuta, ta en fika inne eller ute i den lummiga trädgården, kika in i verkstaden och handla konstobjekt, vackra ting för det dukade bordet, hemmet eller trädgården. Här står keramiken och kreativiteten i centrum med naturen som största inspirationskälla och där besökaren kan vänta sig en sinnlig upplevelse.

Ta del av Hannah & Moas besrättelse!

Öländska Berättelser, Hannah Paradis, Paradisverkstaden
hannah & moa paradis
Läs mer
Paradisverkstaden
Paradisverkstaden
till paradisverkstaden

elisabeth angelin,
tomas buss

Här möter vi Elisabeth Angelin som äger och driver familjeföretaget Tomas Buss som funnits sedan 1988 och som har sitt säte i den lilla byn Löt, längs Ölands östra landsväg. Tomas Buss erbjuder allt från skräddarsydda konferensresor, till nöjesresor i eller utanför landet eller varför inte en guidad busstur på Öland. Dessutom kan du åka från Öland och Kalmar direkt till Stockholm. 

Med handen på ratten och hjärtat i bussen är Tomas Buss inte bara otroligt måna om sina gäster, de arbetar också hårt och flitigt för att personalen ska trivas på jobbet och må bra, vilket blev extra tydligt under pandemin. Dessutom tvekar de inte vid förfrågan om att göra insatser för människor i nöd. 

Ta del av Elisabets berättelse.  

Öländska Berättelser - Elisabet Angelin, Tomas Buss
elisabet angelin, tomas buss
se video

anna barkevall, 
- böda sand beach resort

Möt Anna Barkevall som äger och driver Böda Sands camping på Öland. Här berättar hon om hur campingen kom till familjen Barkevall, var hon hittar inspiration ifrån och om personalens engagemang och delaktighet, dessutom siar Anna om framtiden.

Böda Sand, som med sina 1350 campingplatser och 125 stugor Sveriges största camping, är belägen längs med en 2 mil lång vit sandstrand och är en komplett by med allt från poolområde och spa till restauranger, bageri och butik. 

Böda Sand ägs till 100% av familjen Barkevall från Öland. Familjen har drivit anläggningen i egen regi sedan 1994 och strategin är och förblir att återinvestera all eventuell vinst i företaget. Detta ser vi genom att Böda Sand har utvecklats från att vara en traditionell campingplats till en fullfjädrad semesteranläggning, en destination.

Anna Barkevall, Böda Sand
anna barkevall, böda sand
se video
Böda Sand Vattenland
böda sand - barfotalyx
till böda sand

gunnar ellström & lovisa ortvall 
- eksgården krog & rum

Ta del av Gunnar och Lovisas resa från deras utbildning i grythyttan till att flytta till Öland och ta över och driva Eksgården Krog & Rum.

Gunnar och Lovisa som driver Eksgården
gunnar & lovisa på eksgården
se video
Eksgården Krog & Rum
eksgården krog & rum
till eksgården

björn Hedman
- kalk & chaux i löttorp

Björn, som äger och driver Kalk och Chaux i Löttorp tillsammans med sin partner, berättar om sin resa inom restaurangbranschen som startade då han som 15 åring jobbade som diskare på Sjöstugan i Byxelkrok, några år senare fick han chansen att jobba i köket på Böda Sand. Kanske var det då han insåg att det var i köket han hörde hemma. Ta del av Björns resa, hans favoritplatser på ön och vad det bästa är jobba som kock.

Kalk kök och bar
del ett
björn hedman, kalk
se video
Kalk kök och bar
del två
björn hedman, kalk
se video

anita blomgren rothschild
- mormors i stora Rör

Ta del av Anitas resa från det att vara en sommargäst i Stora Rör till att idag driva flera företag i just Stora Rör. Anita driver idag Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, Mormors Bistro och Mormors Pensionat Strandhagen, samtliga i Stora Rör. I Kalmar kan du dessutom ta del av Mormors Brödbod.

HelenaElm-Mormors
del ett
anita blomgren rothschild
se video
Stora Rör - sommarsolnedgång
del två
anita blomgren rothschild
se video
Mormors Stenugnsbageri och Kaffestuga i Stora Rör
del tre
anita blomgren rothschild
se video