Vinteraktiviteter

 

PULKABACKAR

Öland är inte känt för sina höga toppar och djupa dalar men nog finns det backar att åka pulka i. Vi brukar säga att de är lagom långa för att orka gå uppför och därmed åka nedför många gånger!

Här är några tips som du hittar på mellersta Öland: Resmobacken strax söder om Nunnedalen, Telebacken i Färjestaden, Grustaget i Algutsrum, Furuhäll i Borgholm och i Lindby.

 

 

SKRIDSKOBANOR

Förutom de anlagda banorna finns det såklart många naturliga isbanor, bland annat på de öppna alvarmarkerna. Glöm inte att ta med dig sopkvasten för att sopa undan all snö som kommit. 

Löttorp vid biblioteket, Enerum och Södvik. Det finns även isbanor i Borgholm och vid skolan i Rälla, dessa är dock inte helt klara. Vi meddelar så fort de är åkbara.

Längre söderut finns anlagda isbanor på Algutsrums IFs Idrottsplats, Granudden i Färjestaden och Skansen i Mörbylånga.
 

 

VINTERBAD

Den iskalla hälsotrenden att vinterbada har aldrig varit hetare och hälsofördelarna är flera. Många vinterbadare vittnar om ett kallt bad stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner – serotoniner som  bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring. Det sägs att salt bad i havet har en uppiggande inverkan och ett bad i en stilla sjö verkar lugnande, ett dopp i en djup och klar tjärn ger extra närhet till naturen och ett isande vinterbad ger ny energi. Vågar du kliva ner i det iskalla vattnet?

Att tänka på vid vinterbad

- Bada alltid tillsammans med någon.
- Använd gärna badskor och mössa. Om du inte har badskor så går ett par raggsockar bra att ha på fötterna.
- Om du inte har en bastu: ha varma och löst sittande kläder nära till hands och gärna något varmt att dricka.
- Ta djupa andetag och ta det lugnt när du sänker dig ner i vattnet.
- Doppa inte huvudet vid minusgrader.
- Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.

 

SKIDSPÅR

Äntligen kan även vi njuta av snön som lagt sig som ett vitt och glittrande täcke över ön. Dagarna blir så mycket ljusare och längre och det ger oss även möjlighet att plocka fram våra älskade längdskidor. Ut i skidspåren och njut av att glida fram genom vinterlandskapet som även ger dig naturnära upplevelser. 

På Saxnäs Golfbana, Ekerum Resort Öland, i Borgehage och på Böda Sand finns anlagda skidspår.
 

 

Tipsa oss gärna om fler pulkabackar, skridskobanor, skidspår, eller var du brukar kallbada!
Skicka in ditt tips till [email protected] 

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.