Den spirande årstiden

 

Välkommen till en vår på Öland! Vi väljer att kalla denna hoppfulla, ljusnande tid för den spirande årstiden. Om du visste vad det spirar på Öland när våren nalkas! Den spirande årstiden följer inte några bestämda datum, den följer naturens skiftningar. Visst ger det en hoppfullkänsla när de första färgerna dyker upp i naturens gråbruna palett? Det är då den spirande årstiden börjar. Butikernas hyllor fylls på med vårens nyheter, uteserveringarna öppnar upp och krögarna planerar menyer med smak av ramslök och färska örter. Allteftersom färgas naturen för att avsluta den spirande årstiden med kronan på verket: Orkidéerna.

På Öland finns mängder av underbara platser som väntar på dig och din picknickkorg, och är inte våren en perfekt tid för en kopp kaffe på en filt på ett soldränkt Allvar? Passa på att möta soluppgången i en liten fiskehamn på östra sidan. I tidig vår, när vintertid möter sommartid, behöver du inte gå upp alltför okristligt tidigt. Runt klockan halv sex på morgonen lyfter sig solen över horisonten och kanske får du med dig dina morgonpigga barn på en naturupplevelse utöver det vanliga. Beger du dig till en kustremsa med lite öppnare vidder kan du förvänta dig en häpnadsväckande fågelsång. Välkommen till den spirande årstiden på Öland.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.