VANDRINGARNA PÅ ÖLAND

 

Njut av Öland till fots. Här finns fantastiska vandringsleder med olika längd, underlag och upplevelser. Vi har listat 10 förslag. Du hittar fler vandringsleder här.

1. Homrevet - Böda sand: Vandra på böljande stigar i tallskogen och utmed Bödabuktens ljuvliga sandstrand. Längd 6 km. Starta vid Homrevets parkering.

2. Vandringsleden i Persnäs: Upplev natur och kulturmiljöer i och runt Persnäs. De olika lederna, med en sammanlagd längd på 3 mil, är markerade med ljusgula pilar i terrängen.

3. Halltorps naturreservat: Gå på skogsstigarna bland de stora ekarna. Här finns flera olika leder att välja mellan på 1-4 km. En av dem är tillgänglighetsanpassad.

4. Mörbylångaleden: En av Sveriges 12 signaturleder, uppdelad i fem etapper. Gå en bit av leden, eller hela sträckan på 83 km. Läs mer om leden här nedanför.

5. Gösslunda-Tingstad flisor: Härlig tur över alvaret på ca 3,5 km. Starta vid Gösslunda där det finns både parkering och toalett.

6. Nunnedalen: Vackra skogsstigar med blomsterprakt strax söder om Vickleby vid landborgskanten med en längd på 4 km.

7. Bårby källa: Leden utgår från Möckelmossens rastplats och ut på alvaret. Det finns två olika längder på slingan, 1,6 km och 6 km.

8. Penåsa rastplats: Härifrån utgår flertalet leder i olika längder. Här finns en mysig rastplats med möjlighet att grilla och ett vindskydd att övernatta i.

9. De litterära stigarna: Ölands tre litterära sällskap har skapat varsin vandringsled. Gå i fotspåren av författarna Erik Johan Stagnelius, Margit Friberg och Anna Rydstedt som alla har varsin litterär stig på Öland.

10. Eketorpsleden: Upplev vandringsslingan på 1,6 km med start vid Eketorps borg. Leden är markerad med stenrösen och går genom betesmarkerna väster om fornborgen.

 

MÖRBYLÅNGALEDEN

Mörbylångaleden är utsedd till en av Sveriges 12 signaturleder. Den drygt 83 km långa vandringsleden går genom ett världsarv i unika natur- och kulturmiljöer mellan brofästet och Ölands sydspets. Leden är uppdelad i fem etapper. Det går att gå hela leden, en etapp eller en kortare sträcka. Utmed leden finns rastställen med vindskydd, toaletter av enklare standard, eldstäder samt informationstavlor om Ölands natur, kultur och historia. Välkommen att uppleva en fantastisk del av Öland till fots!

etapp 1, 18 km: Ölands Turistbyrå - Station Linné, Skogsby
etapp 2, 18 km: Station Linné, Skogsby - Mörbylånga
etapp 3, 13,5 km: Mörbylånga - Kastlösa
etapp 4, 22 km: Kastlösa - Gammalsby
etapp 5, 12 km: Gammalsby - Ottenby

Läs mer om Mörbylångaleden här!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.

Ansvarsfull & omtänksam vårvinter!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vårvinter hos oss på Öland!