VANDRA MED BARN PÅ ÖLAND

Vandra med barn är ett perfekt sätt att kombinera utflykt med aktivitet, kunskap och natur. Oftast orkar barn gå längre sträckor än man tror och det handlar främst om hur du som vuxen lägger upp vandringen.

5 TIPS TILL DIG SOM VANDRAR MED BARN

1. TID – Låt vandringen få ta tid, extra tid är nyckeln till en lyckad tur. Planera inte in en för lång vandring första gången.

2. PAUS – Ta många pauser och låt barnen vila, leka och utforska längs vägen och planera in en lång paus för lunch.

3. UTFORSKA – Ta med kikare, lupp och en fågel- eller växtbok för att undersöka naturen på nära håll och för att lära er mer.

4. DELAKTIGHET - Engagera barnen genom att visa var på kartan ni är och låt dem vara med när ni planerar vandringen.

5. TILLSAMMANS – Vandra tillsammans med andra, är fler barn med på turen har de en tendens att orka lite mer.
 

 

HUR LÅNGT KAN DU VANDRA MED BARN?

Barn gillar att vandra! Det är väldigt individuellt hur långt ett barn orkar gå och beror på energinivå och dagsform. Lägger du upp turen på ett roligt sätt kan de gå nästan hur långt som helst. Med det sagt blir det oftast trevligast om du sänker vandringstempot. Kanske hinner du inte gå lika långt som du själv är van. Istället kan du upptäcka naturen med barnens leklust som utgångspunkt. Planera gärna in extra tid för att utforska oväntade upptäckter, kanske med hjälp av en fågelbok, växtbok, kikare eller lupp. Ibland kan ett sommaröppet kafé, en campingplats med glass, eller ett fågeltorn få upp farten på trötta barnfötter. När benen blir för trötta kan en bärsele eller barnvagn med kraftigare däck komma till användning till de mindre barnen.

För lite större barn som går helt själva kan det vara bra att börja med en kortare sträcka första gången ni vandrar för att stegvis kunna öka på och gå längre sträckor. Hur långt och hur fort de går är förstås helt individuellt, men räkna med en till femton kilometer beroende på ålder och humör. Så länge det finns något spännande som händer längs vandringen och de fylls på med proviant i jämna mellanrum så kan ett barn gå längre sträckor än man tror.

Läs mer om att vandra med barn här, på STFs hemsida.