En tur till södra Öland

 

Häromdagen när augustisolen sken över Öland med sitt sensommarljus åkte vi en tur till södra Öland. Vi körde östra sidan ner ända till södra udden, och på vägen passerade vi radbyar, majsfält och åkrar med gula halmbalar och högt gräs. Just den här åkern ligger i anslutning till radbyn Näsby. De gamla radbyarna hade ofta en gemensam äng där man odlade vinterfoder till djuren.

 

 

Det finns många fina radbyar på Öland, och just Näsby gillar jag extra mycket för de vackra gamla stenhusen. Under medeltiden när radbyarna uppfördes byggde man husen på rad längs med en bygata, och de här små radbyarna är numera en del av världsarvsområdet Södra Ölands Odlingslandskap. 

Läs mer om Världsarvet, Södra Ölands Odlingslandskap som sträcker sig från Karlevi i väster och Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut till Långe Jan.
 

 

Längst nere vid södra spetsen såg vi några ulliga små vänner som tog skydd för solen i skuggan från huset i Ölandssten. Ett av fåren kom fram och hälsade på oss till tjejernas stora glädje.

 

Har ni varit vid Långe Jan någon gång? Långe Jan är med sina dryga 42 meter Sveriges högsta fyr. Har man som jag vuxit upp på Öland har man med största sannolik varit här med skolan som barn. Att komma tillbaka som vuxen med sina egna barn är extra roligt. Man minns hur högt upp det var, och den hisnande känslan av att vara högst uppe i fyren och se ut över Ölands södra udde.
 

 

Även om det är en bit upp, så är det absolut inte svårt för barnen att ta sig upp. Både Evelyn och Lily tyckte det var jättespännande och knatade alla 197 trappstegen upp, och om det var någon som var andfådd så var det nog snarare vi vuxna.

 

 

Som tur var fanns det glass, och den smakade extra gott efter att ha gått upp och ner i fyren.

 

Det finns mycket att upptäcka kring Långe Jan. Här ligger också Ottenby Fågelstation där man har bedrivit forskning kring fåglar sedan 1940-talet, och här ringmärks ungefär 25 000 fåglar per år.

 

 

Här finns också Naturum Ottenby med fri entré, som är roligt och lärorikt för både barn och vuxna.

 

 

Sedan var det dags för mat! Sommarens favoritställe för oss har varit Stenhusa Krog i Stenåsa på sydöstra Öland, och som tur är så håller de öppet ända till oktober. Hamburgarna är supergoda, prisvärda och fyndigt döpta efter fågelnamn.
 

 

Jag brukar slå till på burgaren Kejsarörn med ost, bacon, picklad rödlök och tryffelmajonnäs, och tjejerna brukar äta korv med pommes. Stenhusa Krog drivs av bröderna Halldén som faktiskt också har givit ut en kokbok tillsammans.

 

 

Medan vi väntar på maten brukar vi alltid gå ett varv i Naturbokhandeln som ligger på samma innergård. Här kan man köpa det mesta som har med fågelskådning att göra, men också en hel del annat kul som presentartiklar, böcker för både barn och vuxna och fina saker till hemmet.

 

Tjejerna hade kampanjat hela dagen för att få bada, så efter att vi ätit upp våra hamburgare svängde vi ner till Stenåsa strand för ett dopp. Det var sådär ljummet i vattnet som det ofta är på sensommaren, och efter badet lekte tjejerna en stund på den lilla lekplatsen som ligger i en skogsdunge precis ovanför.

 

 

Så många härliga dagar den här sensommaren har bjudit på! Sensommar på Öland är verkligen bland det allra bästa.

// Helena Elm
25 augusti, 2020

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.

 

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.