Bland Ölands Orkidéer

 

Häromdagen var vi på utflykt på Alvaret på Öland och tittade på alla vackra orkidéer som blommar nu i maj. Med oss på utflykten hade vi med oss boken Ölands Orkidéer, som precis kommit ut, i hopp om att känna igen några olika arter. Dels var det roligt för tjejerna att hitta orkidéer ur boken ute på Alvaret, och själv behövde man en repetition av det man lärt sig i skolan om orkidéerna här på ön.

 

 

Vi började vår utflykt uppe vid Galleri Tinnert som ligger alldeles vid Arontorps Kroppkakor, som för övrigt precis öppnat upp en drive in. Emma Tinnert har målat alla orkidéerna i boken, som skrivits av Henrik Karlsson. Jag har lärt känna Emma i väntrummet på barnens danskurs, och hade ingen aning om att hon kunde måla så här fint. Här visar hon oss vilka orkidéer som blommar just nu. I boken finns även ett jättebra diagram som visar vilka orkidéer man kan förvänta sig att se i vilken månad.

 

 

Med boken under ena armen och hunden under den andra begav vi oss sedan iväg på vår orkidétur. Det finns många platser för att titta på orkidéer ute på det öländska Alvaret, från norr till söder. Vi stannade till på två ställen på vår utflykt, och det var längs med vägen strax ovanför Eriksöre och på Möckelmossen vid Resmo. Häromdagen var jag även vid Jordtorpsåsen nära Algutsrum och såg många fina orkidéer.

 

Det fanns mycket växtlighet att titta på, och det fina är att såväl orkidéer som andra blommor växer hela sommaren på Alvaret, och inte alls bara nu.

 

 

Efter att ha tittat på orkidéer hade vi blivit fikasugna, och åkte vidare neråt på ön till Mörbylånga och Café Söderbönor där May-Anitas storsäljare är sockerbullarna och Budapestbakelsen. May-Anita brinner för att hålla den öländska landsbygden levande, och har öppet alla dagar i veckan. Hit är även fyrbenta vänner välkomna. Bally fick vatten, men tittade längtansfullt på bakelsen som hans snåla matte inte delade med sig av. En alldeles nybakad Budapestrulle med riktigt färsk, nyvispad grädde, och så en fin cappuccino till det. Underbart!

 

 

På vägen hemåt igen stannade vi till vid Resmo Krukmakeri som Karin och Ulf har drivit ända sedan 1983. Här har jag varit många gånger, och hittar alltid något som jag anser att jag behöver. Som ett tårtfat till jordgubbstårtan på midsommarafton, till exempel. Tjejerna var fascinerade av alla fina saker. På vägen hem ville ena barnet veta exakt hur man gör en kanna, och den andra ville titta på rapsen och räkna får. En riktigt härlig dag! En sådan som man inte kan få för många av.

// Helena Elm
19 maj, 2020

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.

Det är så vackert när orkidéerna breder ut sig över Alvaret. Se men inte plocka! Orkidéerna på Öland är fridlysta!

Vi hittade även Solvända, Ölands landskapsblomma.

Men hjälp av boken Ölands Orkidéer kan vi här nöjt konstatera att vi hittat Sankt Pers nycklar.

Var hittar man orkidéer?


Orkidéer är en av världens mest artrika växtfamiljer. Av Sveriges 50-tal arter, underarter och varieteter finns 36 av dessa på Öland, vilket gör ön till en av de artrikaste landskapen i landet. Orkidéerna blommar vanligtvis från tidig vår till tidig höst. Med andra ord, här finns det många möjligheter att få njuta av orkidéer. Men som alltid måste vi älska Öland varsamt. Ölands och Sveriges orkidéer är fridlysta, vilket innebär att man inte får plocka hela eller delar av blommorna. Se men inte röra!

Orkidéerna blommor på många platser på ön, här nedan tipsar Helena Elm och Öland Kust till Kust Intresseförening om några platser där man kan ta del av orkidéer under maj och juni månad. Älska Öland varsamt!

Södra Öland

Helena Elm som driver Bara en kaka till tipsar om följande platser på södra Öland där man bland annat kan ta del av Adam och Eva, Sankt Pers nycklar och Krutbrännare.
- Eriksöre alvar
- Möckelmossen
- Jordtorpsåsen

Norra Öland

Öland Kust till Kust Intresseförening tipsar om några fina platser på norra Öland där det finns möjlighet att ta del av orkidéer, bland annat Sankt Pers nycklar, Tvåblad, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannesnycklar, Nattviol och kanske någon tidig Brudsporre.
- Högenäs orde
- Lilla horn lövängar
- Södra Holm och Knisa mosse strandängar

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.