En heldag på norra Öland

 

För några dagar sedan tillbringade vi en heldag på norra Öland, och hade en sån där riktigt härlig dag som sätter sig som solsken i minnet!

 

 

Direkt efter frukost åkte vi till Neptuni Åkrar som ligger nästan längst upp på norra Öland strax norr om Byxelkrok. Att vara där är nästan som att vara utomlands, och varje gång jag är där slås jag av hur mycket naturen skiljer sig från södra till norra Öland, och hur en och samma ö kan se så annorlunda ut beroende på var man befinner sig.

 

 

Neptuni Åkrar är vad man kallar för ett klapperstensfält med stora kalkstenshällar längst nere vid vattnet. Platsen har fått sitt namn med havsguden Neptunus i åtanke, faktiskt av Carl von Linné när han var här 1741 och spatserade.

 

Ett bra utflyktsmål att ta i samband med Neptuni Åkrar är Byrums raukar. Det ligger inte så långt därifrån, och där bjuder den öländska naturen på minst lika mycket dramatik.

 

 

Det är inte bara Gotland som har raukar minsann! Precis som Neptuni Åkrar är Byrums raukar ett naturreservat, och här kan man ha turen att få se en hel del fossil. 

 

 

När man har varit vid raukarna är den gamla kustvägen som går längs med vattnet den finaste tänkbara väg att färdas vidare på. Vägen är flera hundra år gammal och sträcker sig tre mil ner till Äleklinta. Här är det extra härligt att cykla och promenera, och njuta av den vackra naturen.

 

Sedan ville tjejerna ha mjölk, och vi åkte vidare till Österbo Gårdsmjölk som ligger i Dödevi. Här kan man köpa mjölk i automat! Har man inte med sig egen flaska kan man köpa en glasflaska på plats. Jag passade på att köpa gårdsägg också till morgondagens pannkakor.

 

 

När vi skulle åka vidare träffade tjejerna en kelig liten kompis som de ville stanna hos länge.

 

 

Man blir hungrig av sightseeing, och efter att vi (högst motvilligt från barnens sida) sagt hejdå till gårdskatten begav vi oss vidare till Ninnis Kroppkaksbod. Ölands nationalrätt är ju utan tvekan kroppkakor, och här smakar de extra gott, vilket flertalet utmärkelser i White Guide genom åren kan intyga.

Ninnis Kroppkaksbod ligger vid Källa och har öppet året runt, och potatisen till kroppkakorna odlas på den egna gården.

 

Ingen utflykt utan glass! Nästa stopp på utflykten blev hamnen i Sandvik.

Vi hade hört mycket gott om glassen på Gelato & Biscuits, och den var verkligen bland den bästa jag smakat! Mintstracciatellan och lakritsen var extra goda. Glassen tillverkas på Kaffestugan i Böda, och säljs sedan på Gelato & Biscuits som har ett glasscafé i Sandviks hamn och ett i hamnen i Byxelkrok. På glasscafét i Byxelkrok kan man även smaka mjukglass gjord på mjölken från Österbo Gård som vi besökte på vägen dit.

 

 

Vi åt våra glassar medan molnen rullade in över stenstranden.

På kvällen innan tjejerna somnade frågade vi dem vad som varit det bästa med dagen, och de var helt eniga kring svaret; att få klappa katten på gården där vi köpte mjölk.

// Helena Elm
28 juli, 2020

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.