På utflykt till Stora Rör

 

Våren har kommit med besked till Öland och vi har redan fått njuta av temperaturer på över 20 grader! Just en sådan solig vårdag häromveckan passade vi på att åka på utflykt till Stora Rör för att fika och plocka ramslök i trakterna runt omkring.

Längst nere vid vattnet i Stora Rör i en röd bod ligger Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga som håller öppet året runt. Här kan man köpa surdegsbröd och dricka riktigt fin cappuccino, men vad stället är mest känt för är utan tvekan sina kardemumma- och kanelbullar. Jag överdriver inte när jag säger att dessa kardemummabullar är de godaste jag ätit i hela mitt liv. Varma och nybakta, och med den där smöriga knäcken som flyter ut lite under bullarna och stelnar… Ibland äter jag två bullar själv.

Caféet heter Mormors som en hyllning till Anitas mormor, för det var hos sin mormor i Stora Rör som Anita tillbringade sin barndoms somrar. Innan Ölandsbron byggdes 1972 var det mellan Stora Rör och Revsudden som färjetrafiken gick, och Anita sommarjobbade i kiosken i Stora Rör när hon var tonåring.

Även om det var gott om utrymme mellan borden på uteserveringen ville vi sitta nere vid bryggan för att titta på vattnet och höra vågornas kluckande mot båten som låg förtöjd vid bryggan. Nybakta bullar och kaffe i strålande vårsol på en brygga på Öland, vad mer kan man önska sig? Tjejerna tittade efter fisk och vi åt upp bullarna som de inte orkade. Alla var nöjda.

// Helena Elm
28 april, 2020

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.

Kan kardemummabullarna hos Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga vara de godaste?

Här tittar vi på när Anita som driver caféet penslar bullarna.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.