En sommardag i Borgholm

 

Sommaren har startat, och förra helgen firade vi sommarlovet med att åka på utflykt till Borgholm här på Öland. Vi kom dit lagom till lunch och inledde med crêpes på jättemysiga franskinspirerade Norrings Crêperie, där vi satt vid blåregnet på deras mysiga innergård. Jag åt en crêpes med jordgubbar och basilikacreme som hette En midsommarnatts dröm, och Olof slog till på galetten Krämiga räkan.

 

 

På samma innergård finns även inredningsbutiken Möbleri Mittbrodts som förutom sina egentillverkade möbler säljer inredning från märken som Lexington och Mateus. Jag älskar att botanisera här inne.

 

 

​Det gör de här små yrvädren också, och att ta med systrarna Elm in i en inredningsaffär känns alltid som nöje förenat med fara. Som tur var plockade ägarinnan fram en korg med leksaker som tjejerna fick leka med. Dockan var mätt och ville sova middag i en ljuslykta. Inga konstigheter.

 

Sedan gick vi gågatan ner till hamnen. Jag tror att de flesta som har vuxit upp på Öland har tillbringat mycket tid i Borgholm om somrarna. Själv har jag sommarjobbat på två olika ställen här som tonåring, och tycker alltid det är roligt att komma tillbaka.

 

 

Man kan utan problem tillbringa en heldag i Borgholm, och fler dagar därtill. Två av de vanligaste och mest kända besöksmålen är Solliden och den gamla slottsruinen. Men som sagt, Borgholms stadskärna är en riktig pärla. Visste ni att staden grundades 1816?

 

 

Kullerstensgatorna kantas av vackra trähus med snickargläde, och på många av husfasaderna klättrar rosorna. Just nu är det dessutom som allra vackrast, när rosorna blommar i all sin färgprakt.

 

Hamnhäng och rosenspaning kräver glass! Vi svalkade oss med glass från Ölandsglass som har funnits länge i Borgholm, och där de gör glassen själva. Missa inte flädersorbeten!

 

 

Lite längre upp i Borgholm, precis vid rödljusen när man kör ner till stadskärnan, ligger lummiga och vackra Borgholms Handelsträdgård med smala små gångar där man finner skugga på soliga sommardagar.

Handelsträdgården uppfördes 1926 och är en av länets äldsta handelsträdgårdar. Mycket av det som odlas och säljs här är KRAV-märkt eller ekologiskt.

 

 

I handelsträdgården är de gamla miljöerna bevarade, och växthusen ligger nedsänkta nedanför marknivån. Det fanns mycket att dofta på, även i låg höjd!

 

Eftersom det var en så varm och solig dag hade vi utlovat bad, och när vi kom till Köpingsviks badplats strax utanför Borgholm sprang tjejerna ner till det turkosa vattnet så att den mjuka sanden yrde efter dem.

 

 

Det var långgrunt och riktigt skönt i vattnet!

 

 

Tjejerna är som små fiskar i vattnet som aldrig vill gå upp. Det enda som fick Evelyn att vilja resa sig från vattnet och följa med hem igen var löftet om att vi skulle köpa med oss jordgubbar på vägen hem.

// Helena Elm
23 juni, 2020

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.
 

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.