Vårutflykt till Trollskogen och Långe Erik

 

Publicerad: April 2021
Följ med på en vårutflykt tillsammans med Helena Elm och hennes familj.

Förra helgen åkte vi till norra Öland och besökte Trollskogen! Kanske att ni har hört talas om skogen med de knotiga tallarna och träden? Skogen gör verkligen skäl för sitt namn och är ett av Ölands mest klassiska besöksmål. 
 

 

För att komma ut till de riktigt knotiga och trolska träden får man promenera på en stig i skogen i ungefär två kilometer, och stigen dit bjuder på väldigt mycket fint.  
 

 

Alldeles i början av gångstigen kunde man plocka med sig ett eget litet vårteckenbingo och kryssa för det man hittade. 

 

Mycket uppskattat av barnen, som genast blev mer positivt inställda till att promenera. 
 

 

Inne bland de höga tallarna hade vi bra skydd för vinden. Eftersom det finns så mycket ihåliga träd och även död ved i Trollskogen så trivs insekter och lavar extra bra här. 
 

 

Efter en kort promenad kommer man ner till vattnet. Klapperstenstranden har ljusa, nästan vita stenar, och tjejerna kastade smörgås ner i vattnet. 

 

Vi tog igen oss en liten stund på en stock under de låga tallgrenarna innan vi fortsatte vidare in i Trollskogen. 
 

 

Den här gamla eken har riktigt många år på nacken! 900 år tror man att den är, och den går under namnet Trolleken. Jag tror faktiskt aldrig att jag har sett en ek med så här tjock stam någon annanstans. 

Sedan gick vi tillbaka igen, mot det nybyggda Naturum som öppnade förra sommaren. Vi såg citronfjärilar och blåsippor, och bingolapparna blev fulla med kryss. 

 

På Öland finns två Naturum; ett på södra Öland nere vid Ottenby där fokus ligger på fåglar som också har öppnat för säsongen, och så Naturum Trollskogen där det handlar mycket om insekter. Här är det öppet torsdagar till söndagar, och varje dag från och med midsommar. 

 

"Jag ska bara klia räven på ryggen lite, för jag tror den blir glad då", sa Evelyn och kliade trädjuret en stund. (Som egentligen är en mård, vi hoppas att den inte blev förolämpad.) 

 

 

Mården gav inte så mycket respons, men fåglarna inne på Naturum låter faktiskt när man klappar dem. Hela Naturum är väldigt interaktivt och lärande, och riktigt roligt och intressant för både barn och vuxna. 
 

 

På skärmarna därinne kan man trycka på olika symboler för att lära sig mer. Just här handlade det om näringskedjan. 

 

Det finns också flera luckor som man kan öppna i olika höjdnivåer så att barnen når. Innanför vissa luckor kan det vara en rörlig bild, och i den här luckan i det gamla trädet gömde sig små trollfladdermöss snidade i trä som man kunde klappa! 
 

 

Vi sa hejdå till skalbaggen innan vi begav oss därifrån, och Evelyn visade den hur många vårtecken hon hittat på sin bingolapp.

 

 

Av frisk luft blir man hungrig, och nu var det helt klart lunchdags! Vi begav oss till restaurang Kalk i Löttorp som har riktigt goda hamburgare. 

Vi har alltid gillat att äta på Kalk, och nu när vi har barn uppskattar vi extra mycket det faktum att de har en lekhörna. Och att de inte bommar igen för säsongen, här kan man äta under årets alla månader. 

 

Kalk är känt för sina goda hamburgare, men minst lika omtalad är potatisen! Här får man inte vanliga pommes, utan tunt skurna, nyfriterade chips som smakar helt fantastiskt. Jag kan äta hur mycket som helst. 

 

 

Norra Öland har många sevärdheter, och en av dem är fyren Långe Erik. Den är inte lika lång som Långe Jan nere på södra udden, men den är lika fin! Den är byggd i kalksten och stod klar 1845, och mäter 32 meter över vattnet. 

Just nu är fyren stängd, men på sommaren kan man gå upp i den

 

 

Vi hade med oss kikare för att spana lite extra.

 

Efter att ha tittat på Långe Erik åkte vi hem igen, men stannade till i Byxelkrok och köpte varsin glass som vi åt i eftermiddagssolen. Tänk vad härligt att våren äntligen är här nu! 

// Helena Elm
20 april, 2021

Tillbaka till utflyktstipsen med Helena Elm.

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.