#10 Södra udden

 

På södra Öland möts vi av många fina platser, inte minst Ottenby, Eketorps borg, Grönhögen och Ölands sydligaste radby, Näsby. Ta dig tiden och kör ner till södra Öland för att uppleva naturen och historiens vingslag. 

OTTENBY

Vägen ner mot sydspetsen, med fyren Långe Jan i sikte, är en av de mest spektakulära på Öland. Delar av året kantas vägarna här av betande kor och får. Vid Ölands södra udde, som är en av Sveriges bästa fågellokaler, ligger naturreservatet Ottenby. Här samlas varje år fågelskådare från hela världen för att titta på flyttfåglarna som kommer eller lämnar landet. På platsen har det bedrivits forskning kring fåglarna sedan 1940-talet. Här ringmärks många fåglar, vilket ger värdefull kunskap om hur bestånden utvecklas och hur klimatförändringar påverkar.

SCHÄFERIÄNGARNA

När du går över Schäferiängarna tror du kanske att du kommit till Afrikas savann. Det är en av Nordeuropas största slåtterängar och består dessutom av vidsträckta betesmarker med intressanta geologiska formationer. Det är beträdandeförbud här under vår och sommar, men du kan alltid gå längs den markerade leden, Ängsvaktarstigen, som går från lunden till en utsiktsplats nära stranden. Fler fina tillgänglighetsanpassade vandringsmöjligheter finns i området.

 

 

FYRBYN OCH NATURUM OTTENBY

Vid fyrbyn, intill fyren, finns en bokhandel och ett litet fyrmuseum. Vid fyrplatsen ligger även en restaurang samt Ottenby fågelstation. På stenarna utanför östra stranden ligger ofta knubbsälar och solar sig. Naturum Ottenby ligger beläget mitt i fyrbyn. Det är fri entré till den intressanta utställningen om flyttfåglar och här erbjuds även många guidningar för besökarna.

FYREN LÅNGE JAN

Långe Jan, som tändes första gången år 1785, är en av Sveriges äldsta fyrar. Med sina 42 meter är den dessutom Sveriges högsta fyr. Namnet Långe Jan kommer från det medeltida kapellet S:t Johannes. När kapellet revs användes stenen till fyrbygget. Ett stenkors, väster om vägen mellan Långe Jan och Ottenby kungsgård, utmärker platsen för det dåtida kapellet. Sommartid har fyren öppet för besökare. Här uppifrån Ölands sydspets är utsikten magnifik.

 

EKETORPS BORG

Eketorps borg har använts i tre olika perioder från år 300 till 1 240 e Kr. och är idag landets enda totalundersökta och rekonstruerade fornborg. Borgens planlösning, med bostadshus i mitten och ekonomibyggnader längs muren var vanlig bland Ölands fornborgar. Borgen är ett intressant besöksmål med en mängd aktiviteter för både små och stora. Läs mer om Eketorps Borg. 

GRÖNHÖGEN

Ölands sydligaste samhälle är charmiga Grönhögen där hamnen med bland annat kafé samt den stora holländska väderkvarnen uppe i byn dominerar. Kvarnen kom till Grönhögen år 1916. Efter andra världskriget då vinddrivna kvarnar blev omoderna användes kvarnen som brandstation innan den i slutet på 1970-talet renoverades till restaurang.

 

UPPTCÄK TILL FOTS
Njut av en vandring i Ottenby naturreservat. Här finns fyra vandringsleder med olika längd, 1,5-5,7 km. Två av dem går att köra rullstol på. Utgå från Södra lundparkeringen och följ markeringarna.

CYKELRUTT
Eketorpsrundan: 20 km Grönhögen - Eketorp - Össby - Ottenby. Läs mer om leden på oland.se/cykla.

TIPS FÖR BARNEN
I de södra delarna av Ottenby lund ligger ett stort fågeltorn. Utsikten från tornet är alltid hänförande. Fågeltornet är en bra plats för en utflykt året om med möjlighet att duka upp matsäck och njuta av den fantastiska utsikten.

 

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.