#1 NORDSPETSEN

 

TROLLSKOGEN

På udden mitt emot Långe Erik ligger Trollskogen, en gammal betespräglad barrskog som verkligen gör skäl för sitt namn. De smala krokiga stigarna leder dig fram där trubbiga ekar och vindpinade tallar breder ut sig. Långt inne i skogen gömmer sig den gamla Trolleken som tros vara närmare 900 år gammal.

NATURUM TROLLSKOGEN

Upplev utställningar för hela familjen i det nybyggda naturum, där gränserna mellan ute och inne suddas ut. Här kan hela familjen lära sig mer om Ölands geologi, växtlighet, djur och historia.

 

 

FYREN LÅNGE ERIK

Vid Ölands norra udde och stora grund har det stått en fyr sedan 1600-talet. Den nuvarande fyren, Långe Erik, uppfördes år 1844-1845. Den är 32 meter hög och byggd av kalksten. Under delar av sommaren finns det möjlighet att gå in i fyren och upp till balkongen där du möts av en storslagen utsikt.

NEPTUNI ÅKRAR

Platsen fick sitt namn efter den romerska havsguden Neptunus av Carl von Linné år 1741 under hans öländska resa. På de nästan helt vegetationslösa klapperstensstrandvallarna blommar blåeld under sommaren.

 

 

BYXELKROK

Det här kustsamhället är ett populärt besöksmål sommartid. Längs promenadstråket i hamnen ligger de före detta fiskebodarna sida vid sida som idag huserar restauranger och butiker. Det skapar en genuin gågata intill kajkanten där semesterbåtarna lägger till. Under sommarmånaderna trafikerar Ölandslinjen MS Solsund Kalmarsund mellan Byxelkrok och Oskarshamn. Härifrån kan du även sommartid göra dagsutflykter med båt till ön Blå Jungfrun.

BLÅ JUNGFRUN

Den mytomspunna ön Blå Jungfrun, som är en av Sveriges 30 nationalparker, ligger i Kalmarsund mellan Oskarshamn och Öland. Här finns vindpinade tallar, frodig ädellövskog och imponerande granitklippor, slipade av havet till spännande former. Högsta punkten på ön, 86 meter över havet, kan nås genom en vandringsled. Leden är ca 3,3 km och tar ungefär en timme i lugn takt. Det finns flera spännande besöksmål längs vandringsleden, t ex två grottor, ”Kyrkan” och ”Jungfrukammaren”. På flera ställen kring öns stränder kan man se spår efter den stenbrytning som pågick innan ön blev nationalpark.

HAGSKOGSVÄGEN

Den mycket speciella och vackra Hagskogsvägen ringlar sig fram utmed kusten från Byxelkrok och söder ut. Längs vägen finns en mängd trevliga rastplatser, bland annat vid Tokenäs fyr, med en fantastisk utsikt över Kalmarsund och Blå Jungfrun. Efter några kilometer svänger vägen 90 grader in i skogen och landskapet byter utseende helt. Här möts du av spikraka vägar som går genom Bödaskogens lingon- och blåbärsrika landskap.

UPPTÄCK TILL FOTS
Med start vid naturum Trollskogen finns tre olika färgmarkerade vandringsslingor i sagolik miljö, anpassade för både stora och små. 2,7 km-leden är anpassad för barnvagn och 1 km-leden är tillgänglighetsanpassad.

CYKELRUTT
Långe Erik, 38 km: Långe Erik - Byrum - Grankullavik. Läs mer om leden här. Här får du också förslag på ytterligare 32 digitala cykelrutter.

TIPS FÖR BARNEN
Ge er ut på äventyr i Trollskogen och spana på småkryp och lek bland de trolska träden.

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.