#5 Borgholm

 

En utflykt i Borgholm erbjuder både stad, skog, alvar, slott och hav. Starta din tur längs Strandvägen vid kallbadhuset intill hamnen. Här passerar du badortstidens pampiga villor innan vägen fortsätter inne i Slottsskogen längs med kusten. Intill Strandvägen finns Borgholms fyr och bombkratern från andra världskriget. Följ skyltningen upp mot Kaffetorpet och Solliden. Slottsparken har öppet för besökare maj-september. Turen går sedan vidare via alvaret fram till Borgholms slott. Passa på att speja ut över Kalmarsund härifrån. Slottet är öppet för besökare från april till september. Återvänd sedan till Borgholm via Garderobstrappan och genom Slottsskogen.

Stadens utbud av nischade och personliga butiker tillsammans med mysiga caféer och högklassiga restauranger gör att Borgholm är välbesökt under stora delar av året. Hamnen är lättillgänglig med flera kajer och här är båtplatserna välfyllda sommartid. Det finns flera badplatser centralt, som Kapelludden och Sjöstugan. Kallbadhuset i hamnen har öppet sommartid och badhuset vid Kapelludden har öppet året runt.

Borgholms historia som populär bad- och kurort startade redan 1864. Det var den öländska luften som ansågs speciellt välgörande. Gäster strömmade till från hela Sverige, ofta via någon av båtarna som trafikerade mellan Borgholm och Stockholm. I samband med Ölandsbrons invigning 1972 exploderade i det närmaste turismen på Öland. Borgholm har sedan dess varit en välbesökt sommarstad, där aktiviteter, konserter och evenemang avlöser varandra, som exempelvis firandet av Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli.

 

 

UPPTÄCK TILL FOTS - 6 KUNGLIGA TIPS

BORGHOLMS SLOTT
Nordens vackraste ruin, som slottet kallats, har anor från 1100-talet och var fram till freden i Roskilde 1658 en viktig strategiskt placerad försvarsanläggning.

SOLLIDENS SLOTT
Det Italieninspirerade slottet är den svenska kungafamiljens sommarbostad sedan Drottning Victoria flyttade in i slottet 1906.

DROTTNINGS VICTORIAS BYST
På alvaret söder om Borgholms slott lät Kung Gustav V 1938 resa en byst till minne av sin fru, Drottning Victoria. Bysten är nära sex meter hög och gjord i granit.

KARL XV:s JAKTSTEN
Jakt har bedrivits på Öland som kunglig hobby sedan Vasakungarnas tid. Jaktstenen och röset är rest 1873 till minne av de tre jakter som anordnades av kung Karl XV. Röset ligger vid Borgholms slotts parkering.

DROTTNING VICTORIAS VILOHEM
1922 köpte Drottning Victoria den f.d. mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård och två år senare anlände de första gästerna. Den vackra parkträdgården anlades under mitten av 1800-talet.

NÄKTERGALSSTIGEN
Mellan jaktstenen och vilohemmet slingrar sig en vacker stig längs landsborgsbranten. Efter några minuters promenad möts du av Ölands första fritidshus, Vita villan, från 1862.

 

CYKELRUTT
Borgholmsslottsrundan, 4 km: Sollidens slott - Borge hage - Borgholms slott. Läs mer på oland.se/cykla.

TIPS FÖR BARNEN
Passa på att besöka Borgholms nya lekplatser och den nybyggda skateparken. Här bjuds på många spännande äventyr som piratskepp, dansbåge och en 25 m lång linbana.

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.