Upplev Öland

Öland är lätt att förälska sig i - ljuset, naturen, stränderna, solen och människorna. Vi hälsar dig välkommen till vårt lilla paradis!

I grunden annorlunda

Öland är ett mångfacetterat landskap med något att erbjuda alla. Öland är idag smak, avkoppling, aktiviteter, berättelser och mänskliga möten på en ö som är i grunden annorlunda. Läs mer om Ölands logotyp här.

Vi vill omfamna att vi är unika och att våra speciella geologiska förutsättningar har satt sin prägel på allt och alla. Något som vi hoppas ska kännas när du besöker vår fantastiska ö. För visst är korna lite sötare, bonden lite muntrare, affärsbiträdet lite gladare och campingvärden lite hjälpsammare än vanligt? Det är i alla fall vad vi brukar få höra från våra gäster. Vi vet att det hänger ihop med livskvalitet. För visst är det en ynnest att varje dag få uppleva det magiska ljuset, de fräscha vindarna och de speciella dofterna. Det gör något med oss ölänningar. Det gör oss lite varmare och lite mer jordnära. Självklart sprids det till dig som gäst och vi gör allt för att du ska känna dig välkommen.

Öland - Väderkvarnarnas ö!

Genom tiderna har Öland kallats vid många olika namn. Det mest kända idag är "solens och vindarnas ö", men "Nordens Capri" är också en benämning som har använts. Trots det, är nog "väderkvarnarnas ö", den benämning som alltid stämmer, oavsett vilket väder som härskar.

Det stora antalet kvarnar gör Öland till en unik turistattraktion, men dessa kulturminnesmärken är också för evigt förknippade med den öländska naturen och dess gamla odlingsstruktur.

Kvarnarnas storhetstid var dock på 1800-talet, då varje gård skulle ha sin egen kvarn. Vid 1800-talets slut fanns drygt 2000 kvarnar på ön - idag finns ca 355.

Öland - ett naturligt val

Långgrunda sandstränder eller djupa stenbrott, alvarmark eller grön tät skog, modern konst eller klassiskt hantverk, järnåldersbyar eller vikingagravar, golfbanor eller bågskytte. På sommaröland finns något för allas tycke och smak. Växtligheten i skogar, på ängar och på alvaret, bad för barnen som vill leka på strandkanten eller för dig som vill hoppa i direkt, konst och hantverk för alla smaker, svensk och skandinavisk historia och nöje med alltifrån djurpark till nattklubb.

Öland är så mycket mer än högsommar och långgrunda härliga bad. Det börjar med vitsipporna i Halltorps Hage, går över försommarkarga Alvaret, glider in i sol och sandstränder som bara vi har, samlar upp sig i den härligt unika skördefesten när löven börjar gulna och hela ön byter ansikte. Vi gläds här på Öland över att ha så mycket att erbjuda. Det handlar om allt från uråldrig kultur till modernaste shopping.

För att backa upp våra lovord om Öland och dessutom hälla ytterligare vatten på vår kvarn så röstades Öland fram till världens 20:e vackraste ö enligt resemagasinet Condé Nast Travelers läsare! Öland är något utöver det vanliga!