Trädgårdsrundan

Publicerad: september 2020

Foto: Sofia Eckerblad

Det är en fröjd att spontant åka runt på de slingrande vägarna under den gyllene årstiden. Överallt finns det något att se och mycket är öppet. Alvaret, som nu betats och nötts av sol och vind, välkomnar dig. Det finns också många platser att uppleva sensommarblomning på. Passa på att ta en tur och besök olika trädgårdar med ett café- eller restaurangbesök på vägen.

GAMLA STATIONEN, SÖDVIK
Öppet lör-sön 10-16
Hitta till Södviks bygata 3

Handelsträdgården i Södvik öppnade i maj i år. Det är svårt att tro att verksamheten är så ung när du befinner dig i den mysiga, uppväxta gårdsmiljön bland planteringar, kaniner och höns. Tidigare gick den öländska järnvägen förbi stationshuset och magasinet intill, som idag inhyser en loppis. Ta en fika i trädgården, gunga en stund i trägungan under den stora lönnen och hitta nya favoriter bland gårdens plantor som odlas miljövänligt och hållbart.

 

BORGHOLMS HANDELSTRÄDGÅRD, BORGHOLM
Öppet mån-fre 10-17, lör 10-14
Hitta till Malmsborgsgatan 1, Borgholm

Den anrika handelsträdgården anlades för snart 100 år sedan och är den enda i raden av Borgholms handelsträdgårdar som finns kvar idag. I växthus, i bänkar och på friland har det odlats grönsaker, fruktträd och blommor. Produkterna såldes sedan på torget i Borgholm och i Kalmar samt i den tidigare tillhörande blomsterbutiken. Idag kan du njuta av växtligheten i de äldre nedsänkta växthusen, inspireras av praktfulla blomsterarrangemang och köpa med dig hem både buskar, blommor och trädgårdsdekorationer under hela säsongen.

 

ÖLANDS MUSEUM, HIMMELSBERGA
Öppet lör-sön 11-16
Hitta till Himmelsberga Bygata 1, Borgholm

Ölands Museum Himmelsberga är en dubbel radby med kringbygda gårdar på båda sidorna om vägen. Himmelsberga erbjuder inte bara ett fantastiskt museum, konsthallar, butik och café. Här kan du även njuta av en alldeles underbart lummig trädgård med kulturväxter.
 

 

ROBERTSSONS BLOMMOR & BÄR, FÄRJESTADEN
Öppet dagligen 9-17
Hitta till Björnhovdavägen 34 A, Färjestaden

Välkommen in till en blomsterbutik med allt från blommor och plantering till bär och nyskördade grönsaker efter säsong. Här hittar du exempelvis rödbetor, gurkor, tomater, kål, bönor och eterneller.

 

EKSAKER, RUNSBÄCK
Öppet lör-sön 10-15, utökad självservice
Hitta till Runsbäck, Färjestaden

I Runsbäck, strax söder om Färjestaden, har du möjlighet att gå ut i blomsterlandet och plocka din egen bukett av sommarblommor, som till exempel zinnia, ringblomma och riddarsporre. Här finns även grönsaker och trähantverk till försäljning.

 

 

 

MIRABELLGÅRDEN, MÖRBYLÅNGA
Öppet efter överenskommelse, ring/smsa inna besök på 073 034 50 60
Hitta till Kyrkbyn 134, Mörbylånga

På Mirabellgården bor Lars och Marianne, i ett hus med utsikt mot Kalmarsund. Här finns en trädgård som blir lite större för varje år med en gårdsbutik fylld med härlig toscansk terrakotta och lite annat smått och gott för trädgården. Mirabellgården är en mix av Öland och Italien med de bästa av de båda världarna. När butiken är öppen är du också varmt välkommen att göra ett besök i trädgården.

 

ALBRUNNA PERENNER
Öppet tis - sön 10-17 t.o.m oktober
Hitta till Albrunna Perenner, Degerhamn

Välkommen till den lilla idylliska plantskolan på södra Öland, omgärdad av vackra gamla stenbyggnader och med en fantastisk utsikt över Kalmarsund. Här hittar du 800 sorters perenner, men även ett brett utbud av rosor, fruktträd och fruktbuskar. Söker du pumpor i alla dess färger och fomer finns det på gården bredvid, hos Albrunna Pumpor.

TRÄDGÅRDSRUNDAN PÅ GOOGLE MAPS
Ta del av Trädgårdsrundan på kartan och utifrån den skapa din egen rutt bland öns trädgårdar och butiker.
Se hela Trädgårdsrundan på Google Maps här.
 

 

FLER TRÄDGÅRDAR ATT BESÖKA:
B´ströö träd och buskar i Byxelkrok, Löttorps handelsträdgård i Löttorp, Trädgården vid keramikbutiken Handkraft i Borgholm, Ölands museum Himmelsbergas trädgård med kulturväxter, Paradisverkstadens trädgård i Färjestaden, Ölands plantskola i Björnhovda och Lotties blommor i Södra Möckleby.
 

Ansvarsfull & omtänksam vår!


Här har vi samlat tips på upplevelser för alla sinnen, som är anpassade för att du ska känna dig trygg under din vistelse på Öland. Vi har fått förtroendet, att med ansvar och omtänksamhet, resa inom Sverige. Vi vill därför påminna om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara resa om du känner dig fullt frisk.

Tack för att du hjälper till att minska smittspridningen.
Välkommen till en ansvarsfull och omtänksam vår hos oss på Öland!