De öländska örterna
I Borgholm får Tareq Taylor träffa Ölands egen örtdrottning, nämligen Karin Fransson från Hotell Borgholm. I hennes örtagård får vi lära oss mer om Ölands alla örter!
I Borgholm får Tareq Taylor träffa Ölands egen örtdrottning, nämligen Karin Fransson från Hotell Borgholm. I hennes örtagård får vi lära oss mer om Ölands alla örter!
Se första avsnittet där Tareq Taylor introducerar berättelsen om hans matresa på Öland!
Tareq träffar Lotta Håkansson, Ölandsguiderna, som berättar om Ölands unika landskap och vad det används till!
Tack vare Ölands unika kalkberggrund och det rikliga antalet soltimmar så trivs örter och lök extra bra här. Alvarets karga och extrema klimat för växterna gör smakerna i exempelvis backtimjan och gräslök är extra riklig. Om vårarna växer det rikligt med vitlöksdoftande Ramslök runt om på Öland.
Karin Fransson och hennes man Owe har tillsammans drivit Hotell Borgholm i över 30 år. Från att Hotellet på 70 & 80-talet var centrum för nöjes Borgholm har restaurangen utvecklats till att bli en av Sveriges absolut bästa restauranger. 2016 erhöll Hotell Borgholm en stjärna i Guide Michelin.
Hotell Borgholm
Öland har ett rikt utbud av bra restauranger och kaféer. Från norr till söder finns mysiga kaféer och restauranger som är öppna stora delar av året. Öland är ett av de White Guide-tätaste destinationerna i Sverige och hela 22 kaféer och restauranger är representerade! Söker man efter öländsk mat ska man leta efter skylten med den vita kockmössen som står för Regional Matkultur Öland.
I avsnittet ser vi Tareq cykla längs Kustvägen vid Jordhamn på nordvästra Öland. Kuststräckan, mellan Äleklinta och Byrum, är en av Ölands mest välbesökta sevärdhet. Det är en smal grusväg som slingrar sig fram på landborgskrönet utmed Kalmarsund. Utefter vägen passerar du den vackra skurkvarnen i Jordhamn, välbevarade sjöbodar och aktiva stenbrott. Ta en tur du också!
Fotograf: Joachim Grussell, Ölandsmagazinet