Ölands alvarmark

 

Ölandsguiden Lotta Håkansson van Luijn tar med Tareq på en guidning på Stora alvaret och berättar om Ölands unika natur. Ta del av kunskapen och njut av alla vackra vyer.

Ölands Världsarv - Södra Öland odlingslandskap


På Öland har det bedrivits jordbruk i tusentals år. På grund av de speciella förutsättningarna som finns på Öland går bara en del av ön att odla. Stora alvaret och sjömarkerna vid Östersjön har inte kunnat odlas utan främst fungerat som betesmark. Detta gör att vi idag kan uppleva något så unikt som ett medeltida odlingslandskap som brukas med helt moderna metoder. Jordbruket har präglat landskapet. Ta exempelvis Stora alvaret, det skulle inte finnas i sin nuvarande prakt om inte människan låtit betesdjuren forma det under årtusenden. Mycket av det som på södra Öland kan upplevas som naturens orörda skönhet är i själva verket ett lyckat samspel mellan människa och natur och det är bland annat detta som FN-organisationen Unesco vill bevara för mänskligheten i all framtid.

Lär dig mer om Ölands Världsarv

Följ med Lotta!


Följ en av ölandsguiderna på instagram! Där får du chansen att ta del av vackra vyer av hela Öland! Ibland får du inblick i en guidad tur och ibland får man följa med på en löptur längs Ölands alvar.

Följ Ölandsguiden!

Var cyklar Tareq?


I programmet ser du Tareq cykla vägen mellan Resmo och Stenåsa på södra Öland vilket är en otroligt vacker väg att cykla där du hela tiden har Stora alvaret som breder ut sig på båda sidor. Utsikten över alvaret är oändlig och även oändligt vacker! Planera in ett stopp vid Möckelmossen som är alvarets största sjö och även en unik sjö eftersom den aldrig har dikats ut. Mossen håller vatten året om men arealen växlar kraftigt mellan höstregn, snösmältning och sommartorka. På höstarna är mossen dessutom rast- och övernattningsplats för tusentals tranor och under vintrarna efter några nätters köldperiod blir Möckelmossen en utmärkt skridskois. Helt klart väl värt ett stopp längs cykelturen.

Stora alvarsrundan

Fotograf: Joachim Grussell, Ölandsmagazinet