Det öländska lantbruket

 

Tareq besöker en av Ölands mjölkbutiker och får bl.a. köra traktor och titta in i en toppmodern mjölkanläggning och dricka fantastisk god mjölk. På vägen därifrån stannar han till och köper lite god getost på Hagelstad Getgård och Ölandsvete i Isgärde.

Öland - böndernas landskap


Vid sidan av turismen är lantbruk den andra stora näringen på Öland. Här finns både växt- och djuruppfödning och det är alla våra duktiga lantbrukares förtjänst att det öländska landskapet hålls öppet och inte växer igen - för allas glädje. På Öland brukar vi slå oss för bröstet att vi är Sveriges nötkreaturstätaste landskap. Det finns hela 63 000 kreatur på Öland vilket betyder att det går 2,5 kor på varje ölänning!

Flera lantbrukare säljer numer sina produkter direkt till konsumenterna. Det är förutom mjölkprodukter även bl.a. ägg, grönsaker, kött och fisk. Du kan hitta den öländska maten i någon av livsmedelsbutikerna eller i någon av alla gårdsbutikerna runt om på Öland. Antalet gårdsbutiker ökar hela tiden, och i dem finner man det mesta av det öländska matutbudet.

Läs mer om vad matens ö erbjuder!

Österbo Gårdsmjölk


Hanna ”Bondbönan” Karlsson är en ung, modern bonde som hela tiden bryter ny mark. Hon är mycket aktiv på sociala medier och driver bland annat bloggen Bondbönans Blogg. Hanna driver även en stor gård på norra Öland. På gården kan man bland annat köpa gårdens mjölk direkt ur en mjölkautomat i gammaldags flaskor. Tack vare allt detta blev som utnämnd till Årets Ölännning år 2016.

Österbo Gårdsmjölk

Ölandsvete


Ölandsvetet, som Tareq köper i Isgärde, är en gammal vetesort som innehåller mycket mer näring och mycket mindre gluten än vad ett modernt vete gör. Susanne Eriksdotter i Isgärde är idag ensam om att odla Ölandsvete. Vi vill även passa på att tipsa om att våfflor och pannkakor blir extra gott med Ölandsvete. Testa själv!

Läs mer om Isgärde Kvarn

Fotograf: Joachim Grussell, Ölandsmagazinet