Tareq besöker Öland

 

Under ett par härliga vårdagar i maj 2017 var Tareq Taylor med sin cykel på Öland och besökte några av Ölands duktiga matföretagare och lagade tre spännande rätter av öländska råvaror. 

Välkommen till Öland


Öland är Sveriges näst största ö och även landets minsta landskap som lockar besökare från norr till söder. Öland är främst känt för sina många soliga sommardagar och de milslånga stränder som genererar välbehövlig rekreation. Men Öland är likt en pärla, fortfarande något gömd i sin mussla. Mindre känt är all den goda mat och dryck som produceras här. Men Ölandlandskapet är likt en pärla, fortfarande något gömd i sin mussla. Duktiga lantbrukare, matförädlare, kaféer och restauranger finns över hela Öland och väntar på ditt besök.

Men de många soltimmarna ger inte bara energi åt alla soldyrkare utan gör även så att det som växer och åter det som växer på ön smakar något alldeles speciellt. Det vet alla som smakat de solmogna öländska jordgubbarna, druckit mjölken från de öländska korna eller ätit lammkotlett där lammet betat ölandsörter på alveret. Jordbruket är vid sidan av turismen Ölands viktigaste näring. Vi ska inte heller glömma att det är tack vare Ölands bönder som det öländska landskapet hålls öppet så vi övriga kan njuta av den obrutna horisonten, Ölands signum.

Eftersom Öland, under högsäsong, har dagligen uppemot 250 000 gäster erbjuds även ett rikligt utbud av restauranger och kaféer. Öland är med sina 22 White Guide-listade restauranger och kaféer, den tätaste destinationen per capita vad det gäller just listade restauranger och kaféer i White Guide, något vi såklart är stolta över. Söker man den öländska maten ska man leta efter skylten med den vita kockmössan som är symbolen för Regional Matkultur Öland.

Välkommen till en ö för alla smaker!

Var cyklar Tareq?


Under första avsnittet kan du se Tareq Taylor cykla längs vattnet i Albrunna, en plats du kan ta del av om du exempelvis cyklar Degerhamnsrundan!

Du ser också Tareq cykla längs med den vackra kustväg på nordvästra Öland. Om du väljer att cykla längs Norra Ölandsrundan så kommer du att passera den vackra kustvägen på Ölands nordvästra sida. En helt magisk sträcka om du frågar Tareq Taylor.

Fotograf: Joachim Grussell, Ölandsmagazinet