Spirande utflyktstips

 

SPIRANDE UTFLYKTSTIPS TILL SÖDRA ÖLAND

För den våghalsige kanske ett morgondopp i Färjestadens hamn kan vara en utmaning. Här finns badstege och intresset för kallbad har vuxit stort den senaste tiden, så kanske får du sällskap av lokalbefolkningen. Hämta upp en härlig frukostpåse eller fikapåse hos bageriet i hamnen och bege dig söderut. Vid infarten till Gösslunda by, beläget mitt på Öland strax söder om Mörbylånga, startar flera vandringsleder. Den sju kilometer långa Gösslunda leden eller det kortare alternativet Gösslunda Tingstad Flisor är två exempel av flera som utgår från denna plats. Här får du chans att komma nära den öländska naturen och njuta av de öppna vidderna och det spirande djur- och fågellivet.

Avnjut en lunch i Mörbylånga, besök ett konstgalleri, kör östra sidan tillbaka mot Färjestaden, passera Stenåsa, gör en avstickare till Sandby Borg, där fantastiska utgrävningar genomförts och där fynd gjorts som förbluffar arkeologer världen över.  Ta en eftermiddagsfika i Gårdby, ta en promenad på jakt efter Arontorpsrosen i Skogsby och avsluta dagen med klassiska öländska kroppkakor.

För den morgonpigge kan en soluppgång i Bläsinge hamn, strax nordost om Gårdby, varmt rekommenderas. Ett tips är dock att kolla väderprognosen så att du inte förgäves åker dit och möts av mörka moln. Ta med en kaffetermos, solstol och filt och har du riktig tur kan du få en magisk morgon när dimslöjorna höjer sig över hamnen och möter en starkt orangelysande morgonsol, medan hamnens svanpar sakta och mjukt simmar runt i inre viken. Efter denna tidiga morgon är du väl värd tidernas godaste bulle som kan inhandlas i Stora Rör och där kan du sitta i hamnen och vila ögonen i solen efter din tidiga morgon. På så vis hinner du med både östkust och västkust på några timmar.
 

 

SPIRANDE UTFLYKTSTIPS TILL NORRA ÖLAND

För den som vill njuta av brusande hav och utsikt över Blå Jungfrun kan en tur till norra Öland vara en härlig naturupplevelse. Vid Ramsnäs finns parkeringsplatser och utmärkta vandringsleder i djupaste, susande skog. Även Byrum är en bra startplats för vindpinade vandringar nära havet. Året runt-öppen restaurang finns i Löttorp och här finns även bageri och annan service. Runt om i byarna finns lokala hantverkare, gårdsbutiker, bageri, café och loppisar som slår upp portarna för att möta våren och besökarna på Öland. Sandviks hamn, Jordhamn och Gillberga är populära vandringsområden på västra stenkusten, medan Södviks naturreservat på östra sidan är en lugnare plats med ett rikt fågelliv. Pensionat, hotell och gästgivaregård finns i området, för den som vill övernatta.

Älska Öland varsamt


Det är ett privileguim att vi får möjligheten att ta del av den växlande naturen på Öland och komma den nära, även om det är skyddad natur. Men med frihet kommer också ansvar. Naturen på Öland är skör och många områden är värdefulla för ekosystemet. Därför älskar vi Öland på ett varsamt sätt så att vi även i framtiden kan ta del av unika naturupplevelser under de fyra årstiderna.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Men vad innebär allemansrätten, vad får man göra och vad måste man tänka på? Läs mer om det här.