Mjölk hos Bondbönan på Öland
10 Jun 2021

Öländska Drycker

Att Öland har en tradition av odling, jordbruk och växtförädling kände du säkert till. Men kanske har du inte full koll på att det även finns ett flertal dryckesproducenter här? 

Ölandsmust

Ölandsmust är ett musteri i Åkerby på östra Öland.  De driver en ekologisk äppelodling och gör en naturligt god must utan tillsatser. Ölandsmust planterade sina första äppelträd år 2013 i en redan befintlig äldre äppelträdgård där det sedan tidigare fanns ett tjugotal träd sparade. Senare planterades 200 träd av olika engelska  i anslutning till den äldre äppelträdgården. Dessa äppelsorter var speciellt utvalda just för sina goda och intressanta smaker. Har du egna äpplen kan du även få dom mustade i musteriet. 

Havtornsgården

Havtornsgården ekologisk gårdsbutik och café i Triberga med utsikt över alvaret och strandängarna. Gården är en en Krav-godkänd gård. I gårdsbutiken säljer de havtornsprodukter och ekologiskt odlade grönsaker. Här kan du köpa gårdens egna havtornssaft. 

Wannborga Vingård

Wannborga på Öland AB är ett litet familjeföretag som bland annat bedriver odling av vindruvor för svensk vintillverkning. Vinodlingen startade under 2000 talet och består idag av ca 3800 vinstockar av ett 10 tal olika druvsorter. För att ta hand om vinskörden har den gamla mjölkladugården byggts om för att inrymma ett komplett vineri samt mikrobränneri. Under sommaren erbjuder de fasta tider för guideturer av vingården med efterföljande provsmakning av gårdens egenproducerade drycker i den sommaröppna restaurangen.

Kackelbryggeriet

Kackelstugan ligger 12 km söder om Borgholm i lugn och lantlig miljö vid kanten av mittlandsskogen. De har ett eget mikrobryggeri där de tillverkar öl av alla dess slag. Bryggeriet startade 2014 och levererar idag öl till ett antal krogar samt systembolagen på Öland och i Kalmar. Bryggeriet är beläget i en nästan hundra år gammal kalkstensladugård. Det har kapacitet att brygga ca 250 liter åt gången och brygger i ett bryggverk från Speidel. Därför har de möjlighet att få stor variation på ölproduktionen. Kackelstugan brygger det dem känner för och hoppas att folk tycker om det. Kackelstugan erbjuder både restaurang och logi där du kan få det egenbryggda ölet.

Skedemosse Gårdsbryggeri

På Skedemosse Gårdsbryggeri på Öland förenas passionen för hantverksöl bryggt på de bästa råvaror med kärlek till Öland. De brygger närproducerad kvalitetsöl som släcker törsten hos såväl ölänningar som de många besökare som gästar vår vackra ö. Du kan besöka bryggeriet och se hur bryggeriet fungerar samt köpa folkölen Kornknarr. Du kan även boka ölprovningar där man under några timmar provsmakar och diskuterar de olika ölsorterna. Ni får en guidad tur i bryggeriet och kunskap om tillverkning och hur råvarorna och processen påverkar det färdiga ölet.

Dela dina minnen från Öland

Tagga oss @oland_se och använd #thisisöland så delar vi med oss av underbara ögonblick från Öland!